Vjekoslav Vojo Radoičić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vjekoslav Vojo Radoičić
Rođenje 10. studenoga 1930.
Smrt 15. srpnja 2017.
Nacionalnost Hrvat

Vjekoslav Vojo Radoičić (Požega, 10. studenoga 1930. – Rijeka, 15. srpnja 2017.), hrvatski slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Živi i radi u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju.[1] Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija. Poznat je njegov opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove.[2], o kojima je HTV snimio dokumentarni film (u dokumentarcu nazvane su "krposlikama").

Nagrade i priznanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun).

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim, nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.[3]

Galerija radova[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. http://www.galerija-apolon.hr/slike.php?ID=58 (pristupljeno 26. ožujka 2013.)
  2. Knjižnica Grada ZagrebaVjekoslav Vojo Radoičić: Krpe iz kužine : (vezene slike)
  3. http://www.rijeka.hr/PredstavljenaSkulpturaVoje 14. lipnja 2012. (preuzeto 26. ožujka 2013.)

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.