Vij (film, 1967)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Viy (1967 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Вий
RežijaKonstantin Jeršov
Georgij Kropačjov
ScenarioScreen writers:
Aleksandr Ptushko
Konstantin Yershov
Georgi Kropachyov
PredložakVij; autor:
Nikolaj Gogolj
UlogeLeonid Kuravljev
Natalja Varlej
Aleksej Glazirin
Vadim Zaharčenko
Nikolaj Kutuzov
MuzikaKaren Hačaturjan
FotografijaViktor Piščalnikov
Fjrodor Provorov
MontažaR. Peseckaja
Tamara Zubova
StudioUmjetničko udruženje Luč
DistribucijaMosfiljm
Datum(i) premijere
22. 11. 1967 (1967-11-22)
Trajanje78 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Vij (rus. Вий) je sovjetski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Konstantina Jeršova i Georgija Kropačjova, poznat kao prvo, a po nekim autorima i jedino, ostvarenje horor žanra u historiji sovjetske kinematografije.

Predstavlja adaptaciju istoimene priče ruskog pisca Nikolaja Gogolja. Radnja se događa u drevnoj Rusiji, gdje protagonist, mladi pravoslavni monah (čiji lik tumači Leonid Kuravljev) slučajno ubije staru vješticu, a koja se nakon toga diže iz mrtvih u obliku mlade djevojke (čiji lik tumači Natalja Varljej) te ga počinje mučiti bizarnim stvorenjima iz Pakla.

Vij je, usprkos korištenja religijskih i natrprirodnih motiva radnje, uspio dobiti dozvolu sovjetskih vlasti za snimanje tako što su autori naglašavali da je riječ o ekranizaciji ukrajinske narodne priče, odnosno da projekt predstavlja njegovanje kulturne baštine. Samo snimanje su, pak, obilježili brojni tehnički problemi, a zbog kojih je filmašima u pomoć došao ugledni sineast Aleksandar Ptuško, koji im je pomogao dizajnirati specijalne efekte. Vij je imao određenih problema sa cenzurom, te su autori bili prisiljeni neke od scena izbaciti iz scenarija. Usprkos svega, Vij je postigao izuzetan uspjeh kod publike te je završio kao najgledaniji film u sovjetskim kino-dvoranama 1968. godine.

Godine 2006. je postkomunističkoj Rusiji snimljena verzija pod naslovom Vještica, a 2013. i film Vij u rusko-ukrajinsko-kineskoj koprodukciji.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

  • [951 «Вий»] на сайте «Энциклопедия отечественного кино» (ru)
  • «Вий» na sajtu IMDb