Viterik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Viterih je bio vizigotski kralj između 603. i 610. godine. Vladao je nakon Liuve II, koga je zbacio s prestola 602. godine.

U proleće 602, Viterih, jedan od konspiratora u zaveri Sune iz Meride koji je hteo da ponovo uspostavi arijanstvo (589), dobio je komandu nad vojskom koja je trebalo da protera Vizantince sa Iberijskog poluostrva (vidi: Spanija). Viterih se okružio ljudima od poverenja i kad je došlo vreme, umesto da krene protiv Vizantinaca, Viterih je iskoristio svoju vojsku i smenio kralja u proleće 603. godine. Napao je kraljevsku palatu i smenio mladog kralja. Najverovatnije je da je imao podršku kod jednog dela plemstva koje je bilo protiv Leovigildove dinastije. Viterih je odsekao desnu ruku mladom kralju (što ga je po vizigotskim zakonima, onemogućavalo da vlada), a zatim ga i osudio na smrt i pogubio u leto 603. godine.

Viterih je proveo neko vreme boreći se protiv Vizantinaca u Spaniji. Tokom njegove vladavine, jedan od njegovih vojskovođa, je zauzeo Sagontiju (ili Gizgonzu) verovatno oko 605. godine. Takođe je zauzet Bigastrum (blizu Kartahene) jer bigastrumski biskup se pojavljuje na Saboru u Toledu 610. godine.

Godine 606. njegova kćerka, Ermenberga, udala se za franačkog kralja Burgundije, Teodoriha II. Stigla je u Šalon sir Saon (fr. Chalon-sur-Saône), ali su regenta, kraljeva baba Brunhilda, i Teodorikova sestra Teudila (ili Teudilana) okrenule Teodoriha protiv svoje neveste, te ju je on osramotio vrativši je 607. godine kući bez miraza. Duboko uvređen, Viterih je sklopio četvorostruki savez protiv burgundijskog kralja. Pridružili su mu se austrazijski kralj Teudebert II, neustrijski kralj Hlotar II i lombardijski kralj Agilulf. Ovaj savez izgleda nije imao mnogo uspeha. Ne postoje nikakvi zapisi o tome da li je uopšte došlo do bilo kakve bitke, osim jedne, blizu Narbone. Isidor Seviljski pominje ovu bitku, navodeći da se verovatno radilo o beznačajnim sukobima u kojima su očigledno Vizigoti izgubili.

Aprila 610. godine, njegovi protivnici, katoličko plemstvo, ubili su ga na jednoj gozbi. Njegovo telo je zatim bilo vučeno kroz ulice Toleda. Plemići su proglasili novog kralja, vojvodu od Narbona, Gundemara.

Prethodnik:
Liuva II
Vizigotski kralj
(603610)
Nasljednik:
Gundemar