Visoki napon (kviz)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Visoki napon je prvi srpski licencni kviz, koji se emituje od oktobra 2006. godine petkom na Prvom programu RTS-a.

Tvorci kviza su istoričar Predrag J. Marković i Miroslav Damnjanović. Voditelj kviza je Dejan Pantelić.

Pravila kviza[uredi | uredi kod]

Pitanja[uredi | uredi kod]

Kviz se sastoji od 16 pitanja različito vrednovanih. U prve dvije sezone bilo je po pet pitanja za 100, 50 i 10 hiljada dinara, kao i polje visokog napona, tako da je maksimalan iznos koji takmičar može osvojiti bio 1.600.00 dinara, a od treće sezone ima 5 pitanja za 10.000, 4 pitanja za 50.000, 3 pitanja za 100.000, 2 pitanja za 150.000 i jedno za pitanje za 200.000 dinara, što uz jedno polje visokog napona daje mogućnost maksimalnog dobitka od 2.100.000 dinara.

Odgovaranje[uredi | uredi kod]

Odgovaranje na pitanja sastoji se iz četiri kruga ili etape. U prvom krugu takmičar otvara redom četiri, tri, dva i jedno polje da bi došao do prve zagarantovane sume. Pri tom ima na raspolaganju tri pomoći - dvije zamjene pitanja i tender (u kome bira trojicu saigrača koji će ponuditi određene svote koje bi zadržali za sebe, zavisno od toga koliko vredi pitanje). Takmičar bira onog saigrača da odgovori umjesto njega čija mu punuda bude najpovoljnija.

Od treće sezone izmijenjena su pravila tendera tako da takmičar više ne bira tri člana tenderske komisije, već svi preostali takmičari daju ponudu na tenderu. Od treće sezone uvedena je i četvrta - slovna pomoć, koja takmičaru omogućava da vidi koliko slova ima tačan odgovor (na mestu svakog slova stoji tačka), a potom i da izabere do dva slova, koja mu se onda pojavljuju u potencijalnom odgovoru umjesto tačaka. Za svako traženo slovo potencijalna nagrada za to pitanje mu se prepolovljava.

"Visoki napon"[uredi | uredi kod]

Polje visokog napona pruža mogućnost takmičaru da ako se odluči da odgovori tačno na njega svoj do tada osvojeni novčani iznos udvostruči. Ako takmičar ne odgovori na pitanje visokog napona, gubi sav osvojeni iznos.

Rekorderi[uredi | uredi kod]

Prvi rekorder kviza bio je Omer Ekić, potom je duže vrijeme rekorder bio novinar lista Politikin zabavnik Jova Radovanović, dok je trenutni rekorder kviza Zoran Jezdović. Takmičar koji drži rekord u novcu osvojenom na tenderu je Aco Brajković, koji je na jedno odgovoreno pitanje vrijedno 200 hiljada dinara osvojio 190 hiljada dinara, koliko je i licitirao.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]