Visarion Ljubiša

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Visarion Ljubiša (1884)

Visarion Ljubiša je bio mitropolit crnogorsko-primorski od 1882. do 1884. godine.

Rođen je 1823. godine u selu Sveti Stefan u Paštrovići klana. Izgubio oca, koji je bio mornar, kao i mnogi od njegovih sunarodnika, kada je imao samo tri godine. Kada je dostigao školski uzrast, majka ga je poslala kod njegovog dede, igumana Save Ljubiše, u manastir Praskvicu. Završio je osnovnu školu u Risnu a zatim pravoslavnu svešteničku školu u Šibeniku, koja je u 1841. uzdignuta na rang bogoslovije.

Monaštvo[uredi | uredi kod]

Nakon što je završio studije u 1844. vraća se u manastir Praskvicu, gde se zamonašio i postao jeromonah. Nakon toga, radio je kao učitelj u manastirskim školama u Praskvici, Podlastvi, Podmainama, Reževićima i Savini. Godine 1858. postavljen je sveštenika i učitelja u Perastu.

Godine 1867. izabran je za igumana manastira Morače, a dve godine kasnije za igumana Cetinjskog manastira i profesora na novootvorenoj Cetinjskoj bogosloviji.

Od 1872. do 1875. bio je rektor Cetinjske bogoslovije. U crnogorsko-turskom ratu 1876—1878, imenovan je za sveštenika generalštaba.

Godine 1876. izabran je za prvog predsjednika novoosnovanog Crvenog krsta u Crnoj Gori. Od 1878. do 1882, bio je episkop Zahumsko-raške episkopije, osnovane na oslobođenim teritorijama Crne Gore. Sjedište eparhije je bilo u manastiru Ostrog koji je za te potrebe preuređen i dograđen.

Mitropolit[uredi | uredi kod]

Posle smrti mitropolita Ilariona Roganovića, Ljubiša postaje mitropolit crnogorske pravoslavne crkve. Otprilike u isto vreme, formira se Ministarstvo prosvete Crne Gore i Ljubiša, kao iskusni pedagog i organizator, postaje njen prvi ministar.

Umro je od tuberkuloze 1884. godine. Sahranjen je u dvorištu Vlaške crkve u Cetinju.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Pravoslavlje u Crnoj Gori, Cetinje 2006
  • Miroslav Luketić,Budvi, Svetom Stefanu, Petrovcu, Budva - Cetinje 1966
  • Radoslav Grujić,Azbučnik Srpske pravoslavne crkve, Beograd 1993

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]


Prethodnik:
Ilarion II Roganović
mitropolit crnogorsko-primorski
18821884.
Nasljednik:
Mitrofan Ban