A1 Hrvatska

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vipnet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
A1 Hrvatska d.o.o.
Vrsta Društvo s ograničenom odgovornošću
Osnovana 1. srpnja 1999. (kao "Vipnet d.o.o.")
1. listopada 2018. (kao "A1 Hrvatska d.o.o.")
Sjedište Vrtni put 1, 10000 Zagreb
Sjedište Hrvatska Zagreb, Hrvatska
Ključne osobe Jiří Dvorjančanský Adrian Ježina Johannes Kandera [1]
Predsjednik Jiří Dvorjančanský [2]
Konkurentske tvrtke Hrvatski Telekom
Pokriveno područje Republika Hrvatska [3]
Proizvodi GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSPA+, Vip Over IP, Vipme Broadband, Homebox i Vipme Homebox, usluga video poziva, HD glasovna telefonija [4]
Usluge Telekomunikacije
Broj zaposlenih 1000+[5]
Holding tvrtka Telekom Austria AG
Vlasnik Telekom Austria AG
Slogan Novi oblik života
Web stranica www.a1.hr

A1 Hrvatska (kraće A1; bivši Vipnet d.o.o., kratice Vip) je prvi privatni mobilni operater u Hrvatskoj, dio Telekom Austria Grupe i strateški partner Vodafona, vodećeg mobilnog operatora. A1 upravlja GSM mrežom od srpnja 1999. od kada je uveo brojne nove i do tada u Hrvatskoj nepoznate usluge kao što su SMS, prepaid i druge.

U kolovozu 2011. godine A1, tada Vipnet, kupio je B.net, jednog od najvećih hrvatskih kabelskih operatera koji nudi fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup internetu i televizijske usluge.[6] To je preuzimanje predstavljalo najveću akviziciju na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

A1 je u Hrvatskoj predvodnik trenda i prvi operater koji je kompletnu 5-play uslugu, koja uključuje Vip TV, mobilnu i fiksnu telefoniju te mobilni i fiksni Internet, učinio dostupnom u svim krajevima Hrvatske na jednom računu.

U studenom 2012. godine broj korisnika mobilne mreže prešao je 2 milijuna, a broj kućanstava koja koriste fiksnu telefoniju i televizijske usluge narastao je za 19,6 posto u odnosu na 2011. godinu.

Na dan 1. listopada 2018. godine Vipnet mijenja ime u A1, a Vipnet d.o.o. postaje A1 Hrvatska d.o.o..[7]

Povijest

Nakon što je u rujnu 1998. godine dobio koncesiju za drugu GSM mrežu u Hrvatskoj, s komercijalnim je radom započeo 1. srpnja 1999. godine. Zbog apsolutnog uspjeha na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu, Vipnet je prepoznat kao operater koji je ostvario najbolji ulazak drugog GSM operatera u Europi.

Vipnet je 1999. Godine jedini do tada uveo uslugu Vipme prepaid (korisnički račun bez pretplate), a godinu kasnije uveo je i do tada jedinu uslugu mobilnog plaćanja u Hrvatskoj – Vip parking, koju su kasnije uveli i koristili drugi globalni operateri. Također, 2002. godine Vipnet je među prvima u svijetu uveo i MMS roaming.

Kao dio Telekom Austria Grupe te zahvaljujući partnerstvu s Vodafonom, Vipnet je 2004. godine predstavio uređaj Vodafone BlackBerry kao potpuno novo rješenje za poslovnu komunikaciju. Kasnije, 2006. godine Vipnet je privatnim korisnicima, malim i srednjim tvrtkama kroz Vodafone Homebox predstavio alternativu fiksnoj telefonskoj liniji da bi u veljači 2008. godine uveo do tada jedinu prepaid fiksnu liniju u Hrvatskoj – Vipme Homebox.

Vipnet je prvi u Hrvatskoj ponudio tehnologije kao što su GPRS, EDGE, UMTS te HSDPA. U ožujku 2007. godine jedini je u Europi predstavio mobilni pristup internetu preko HSDPA 7.2 mreže, a u veljači 2009. godine među prvima u svijetu uspješno je testirao najnoviju tehnologiju za bežični broadband HSPA+.

Krajem 2008. godine Vipnet je imao 2,5 milijuna korisnika, odnosno 14,1 posto više u odnosu na 2007. godinu. Tržišni udio je krajem 2007. godine pao sa 43 posto na 42,2 posto. Od svibnja 2012. godine Vipnet ima 1.964 korisnika.

Vipnet

U 2010. godini Vipnet je predstavio ADSL ponudu, a iste je godine predstavljena tehnologija Dual Carrier HSDPA. Iste godine Vipnet je razvio paletu usluga baziranih na poslovanju u oblaku (cloud computing) kao što su Vip auto nadzor, Vip nadzor radnog vremena Vip nadzor prodaje i Vip nadzor brodova. Koristeći navedene usluge korisnici su mogli ostvariti značajne uštede jer nisu trebali investirati u skupu tehnologiju ili posjedovati vlastitu IT infrastrukturu.

U ožujku 2011. godine Vipnet je predstavio test LTE tehnologije na 800 MHz kao najbolje rješenje za pokrivanje Hrvatske najnaprednijim bežičnim broadbandom.

U kolovozu 2011. godine, nakon akvizicije najvećeg hrvatskog kablovskog operatora B.net-a, Vipnet je osigurao poziciju vodećeg tržišnog investitora. Ukupna vrijednost akvizicije iznosila je 93 milijuna eura, što predstavlja dosada najveće preuzimanje na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

Početkom 2012. godine Vipnet je prvi na tržištu ponudio potpuno komunikacijsko rješenje za razgovore i surfanje u mobilnoj i fiksnoj telefoniji, u komercijalnoj ponudi Kombi paketa s fiksnim i mobilnim uslugama.

U ožujku 2012. godine Vipnet i Ericsson Nikola Tesla lansirali su prvu komercijalnu LTE mrežu u Hrvatskoj.

Nakon što je u travnju 2012. godine predstavio vrhunsku digitalnu televiziju VipTV, u rujnu 2012. godine Vipnet je postao prvi operater koji je kompletnu 5-play uslugu koja uključuje Vip TV, mobilnu i fiksnu telefoniju te mobilni i fiksni Internet, učinio dostupnom u svim krajevima Hrvatske – i to na jednome računu.

Također, u svibnju 2012. godine Vipnet je postavio svjetski rekord u prijenosu podataka u fiksnoj mreži uz postignutu brzinu od 4,3 Gb/s što je 1000 puta više od prosjeka u hrvatskim kućanstvima.

Vipnet je 2012. godinu završio predstavljanjem novog tehnološko-poslovnog kompleksa na Žitnjaku, vrijednog 50 milijuna kuna. Riječ je o energetski samoodrživom kompleksu u kojem se nalazi najveći podatkovni centar u regiji.

Danas je Vipnet još uvijek najpoznatiji po svojoj mobilnoj mreži. Riječ je o 900 MHz GSM i 2100 MHz 3G (WCDMA) mreži koja podupire GPRS, MMS, EDGE, UMTS i HSDPA tehnologije.

Brojne od ovih tehnologija Vipnet je prvi uveo na hrvatsko tržište te ostao tehnološki lider na tom području.

Vipnet je u ožujku 2013. godine predstavio novu kampanju u svom novom sloganu „Zagrli život“. U želji da bude prvi izbor korisnika u komunikaciji u kojoj više ne moraju brinuti o iznenadnim visokim troškovima, Vipnet je predstavio i potpuno novi koncept pretplatničkih tarifa Step, Swing i Tango, koje su korisnicima dostupne bez ugovorne obveze i bez naknade za uspostavu poziva. Uz ove tri tarife Vipnet je predstavio i pet novih Opcija koje nude mogućnost neograničene nacionalne komunikacije, mobilne uređaje po povoljnijoj cijeni te po prvi puta u Hrvatskoj mogućnost neograničene komunikacije prema svim zemljama EU.

U ožujku 2013. Vipnet je preuzeo tvrtku Digi satelitska televizija d.o.o. (Digi TV) jedan je od prvih pružatelja usluga digitalne televizije na hrvatskom tržištu, koji je s radom počeo u studenom 2006. godine te pruža isključivo uslugu satelitske televizije korištenjem tehnologije Direct to Home (DTH). Vipnet ovim preuzimanjem osnažuje pretpostavke za ponudu konvergentnih komunikacijskih i TV usluga te je ovo završni korak u procesu transformacije Vipneta u kompaniju koja nudi kompletna komunikacijska rješenja i superiorno korisničko iskustvo na više ekrana. Integracijom Digi TV Hrvatska u Vipnet, satelitska televizija postat će standardni dio ponude usluga pod Vip brandom.[8]

Promjena imena

Na dan 1. listopada 2018. godine Vipnet mijenja ime u A1, a Vipnet d.o.o. postaje A1 Hrvatska d.o.o..[7]

Nagrade i priznanja

Na dodjeli Global Telecom Business Award u lipnju 2011. godine u Londonu, Vipnet je osvojio nagradu za uslugu Vip nadzor brodova. Vipnet kao lider u očuvanju okoliša u telekomunikacijskom sektoru razvija ekološki prihvatljive mrežne energetske sustave koji su se pokazali korisnima na udaljenim i nepristupačnim lokacijama. Kao posljedica takvog razvoja tijekom 2012. godine Vipnet je s partnerskom tvrtkom Končar osvojio dvije prestižne globalne nagrade za njihov autonomni sustav napajanja za bazne stanice, poznat pod komercijalnim imenom KONČAR Hybrid Box.

Prva nagrada osvojena je na svečanoj dodjeli nagrada Global Telecom Business Awards 2012. u kategoriji „Wireless Network Structure Innovation“, a druga na World Communication Award 2012. u kategoriji „The Green Award“.

U rujnu 2012. zahvaljujući mišljenju poslovne zajednice, kao i korisnika, Vipnet je proglašen pobjednikom u kategorijama Najbolja vrijednost za novac i Najbolji mobilni operater za poslovne korisnike, tvrtke i organizacije u Business Best Buy Award istraživanju. U jakoj konkurenciji svih domaćih i stranih tvrtki iz cijelog poslovnog sektora, Vipnet je prepoznat kao apsolutni simbol najbolje vrijednosti za novac u Hrvatskoj.

Izvori

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je sa službenih mrežnih stranica tvrtke Vipnet d.o.o..

Vanjske veze