Vinkuran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vinkuran
Vinkuran na mapi Hrvatske
Vinkuran
Vinkuran
Županija Istarska županija
Općina/Grad Medulin
Najbliži (veći) grad Pula
Geografske koordinate
 - z. š. 44.83 N
 - z. d. 13.86 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 501
Pozivni broj 052
Autooznaka PU

Vinkuran je naselje koje je 4 km udaljeno od Pule. Dijelovi Vinkurana su Cota, Debeli vrv, Glavičica, Vikovice, Carevac, Novo naselje...

Ime Vinkuran prvi je put spomenuto 1424. godine u pulskom Statutu kao Vencoral. U antici su na tom su području živjeli Rimljani, a najveći dokaz tome jest kamenolom Cave Romane od kojeg je napravljena i pulska arena. U Vinkuranu se nalazi Osnovna škola braće Rosanda (koja je bila sagrađena 1904. godine) te dvije prodavaonice. 2004. škola je bila adaptirana i danas je u njoj dječji vrtić i mjesni dom, gdje se održavaju mnoge kulturne manifestacije.

Autohtono i najbrojnije prezime u Vinkuranu je Rosanda. Dijalekt koji se koristi na tom području je prema Milanu Mogušu čakavski ikavski, odnosno jugozapadni istarski.

Zbog sve češćeg vandalizma razbijen je spomenik borcima 2. svjetskog rata, a također i mnogi drugi spomenici i skulpture. Danas velik broj stanovnika ima apartmane za turiste. Svako ljeto u Vinkuranu se održava Vinkuranska noć, a posljednjih godina maškare, izložbe i koncerti.

Danas u naselju živi mnogo doseljenika.


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Vinkuran treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.