Vinka alkaloid

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hemijska struktura vinka alkaloida vinkristina

Vinka alkaloidi su grupa antimitotičkih i antimikrotubularnih alkaloidnih agenasa, koji su originalno izvedeni iz zimzelene biljke catharanthus roseus.

Vinka alkaloidi se koriste u hemoterapiji kancera. Oni su klasa citotoksičnih lekova specifičnih za ćelijski ciklus koji deluju putem inhibiranja deobene sposobnosti ćelija raka. Oni deluju na tubulin, i sprečavaju ga da formira mikrotubule, komponente koje su neophodne za ćelijsku deobu.[1]

Vinka alkaloidi se u današnje vreme sintetički proizvode i koriste kao lekovi u terapiji kancera i kao imunosupresivnih lekovi. Ova jedinjenja obuhvataju vinblastin, vinkristin, vindesin, i vinorelbin. Sledeći vinka alkaloidi su takođe izučavani: dezoksivinkaminol, vinkaminol, vinburnin, vinkamajin, vineridin, i vinburnin.

Vinpocetin je semisintetički derivat vinka alkaloida vinkamina (ponekad se opisuje kao "sintetički etil estar apovinkamina").[2]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Takimoto, C. H.; Calvo, E. (2008). "Chapter 3: Principles of Oncologic Pharmacotherapy". u: Pazdur, R.; Wagman, L. D.; Camphausen, K. A.; Hoskins, W. J.. Cancer Management: A Multidisciplinary Approach (11th izd.). ISBN 978-1-891483-62-2. http://www.cancernetwork.com/cancer-management-11/chapter03/article/10165/1402628. 
  2. Lörincz C, Szász K, Kisfaludy L (1976). "The synthesis of ethyl apovincaminate". Arzneimittel-Forschung 26 (10a): 1907. PMID 1037211. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]