Vila Tugendhat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vila Tugendhat
Svjetska baštinaUNESCO
 Češka


Brno na mapi Češke
Brno
Brno
Lokacija Vile Tugendhat u Češkoj
Registriran:2001. (25. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Vila Tugendhat sprijeda

Vila Tugendhat njemačkog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea, izgrađena od 1928.-30. godine u češkom gradu Brno za Fritza Tugendhata i njegovu ženu Gretu, smatra se remek-djelom arhitekta i ikonom moderne arhitekture funkcionalizma.

Mies je koristio čelične konstrrukcije koje su mu omogućile da olakša nosive zidove i rasprši prostor kako bi ostvario osjećaj lakoće prostora i maksimalnu osvjetljenost. Arhiekt je također dizajnirao i sav namještaj, od kojih se Stolica Tugendhat i Stolica Brno još uvijek proizvode. U vili nije bilo slika ili dekorativnih elemenata, osim maksimalno iskorištenih tekstura samih materijala, kao što je zid od oniksa koji je poluproziran i mijenja boju ovisno o svjetlu, te razne vrste tropskog drveta, a arhitekt je uspio velikim prozorima da veličanstveni pogled ukomponira u interijer.

Zbog tada neobičnih konstrukcija, raskošnih materijala i modernih tehnologija zagrijavanja i ventilacija, vila je bila izrazito skupa. Također, zbog izrazito jednostavnih, ali velikih multifunkcionalnih prostorija, vila je bila prevelika za obiteljsku kuću. Netom prije münchenskog sporazuma i njemačke agresije, Židovi Fritz i Greta Tugendhat su s djecom pobjegli 1938. godine i nisu se više vratili.

Vila je korištena za razne svrhe, a 1992. godine političke vođe Čehoslovačke su se ovdje sastali i potpisali mirno razjedinjenje Češke i Slovačke. Od 1994. godine vila je muzej otvoren za javnost, a 2001. godine upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao važno i originalno djelo velikog arhitekta.

God. 2007. obitelj Tugendhat je službeno zatražila povrat vile zbog aljkavosti grada Brna koji je kasnio s njezinom obnovom. Obnova je otpočela u veljači 2010. godine i koštat će oko 5,769,000 [1].

Dnevni boravak sa zidom od oniksa lijevo

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Ve vystěhované vile Tugendhat začne rekonstrukce", TS Brno (2. veljače 2010.), ČT24

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Vila Tugendhat