Viktor Šerbu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Viktor Šerbu
Crkva Sv. Vlaha, ulje na lesonitu

Viktor Šerbu (Dubrovnik, 15. rujna 1938.), hrvatski slikar.

Životopis[uredi | uredi kod]

Već od rana zapažen je njegov dar za crtanje. U toku školovanja u dubrovačkoj gimnaziji, počinje njegovo razmišljanje o slikarstvu kao svojoj budućoj profesiji. Naročito voli prirodu i pejzaže. Ljetne praznike redovito od djetinjstva provodi na Korčuli, u mjestu Smokvica, odakle potječu njegovi korijeni po majci. Već kao šesnestogodišnjak počinje se vračati s Korčule s mapom punom skica i crteža, napravljenih tokom ljeta. Kao osamnaestogodišnjak dolazi u kontakt sa prof. Kostom Strajnićem, nezaobilaznim Spiritus Movens-om dubrovačkog modernog slikarstva sredinom stoljeća.

Intenzivno se priprema za prijem na zagrebačku Akademiju Likovnih Umjetnosti, te uspijeva upisati smjer slikarstvo 1958. godine. Profesori su mu bili: V. Filakovac, K. Hegedušić, A. Mihičić, M. Peić, V. Parać, O. Postužnik, M. Detoni. Najduže je ostao kod prof. Postružnika.

Nakon diplomiranja 1963. (tada je akademija imala 10 semestara) vraća se nakratko u Dubrovnik. No želja da upozna djela svjetskog slikarstva nagnala ga je u svijet, gdje boravi 4 godine, upoznavši djela europskog slikarstva, najviše u muzejima Londona i Pariza.

U Dubrovnik se vraća 1969. godine, gdje nekoliko godina radi kao nastavnik likovnog odgoja, a potom kao profesionalni slikar. Izlaže povremeno samostalno i skupno u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, te drugim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu. I dalje živi i radi u Dubrovniku.

U kolovozu 2007. godine sudjeluje u projektu "Dubrovački likovni umjetnici" tijekom kojega je o njegovu životu i stvaralaštvu snimljen dokumentarni film. Autori su Marin Ivanović i Nikša Spremić.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Dubrovačko slikarstvo

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Službene stranice