Višnjica (Grude)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Višnjica
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Geografija

Višnjica je selo u Bosni Hercegovini koje je smješteno na visoravni sjeveroistočno od Gruda na magistralnom putu Grude - Široki Brijeg. Višnjica broji oko 130 kućanstava. Pripada Donjim Mamićima zajedno sa selima Medovići, Ledinac, Podledinac, Pogana Vlaka i Borajna, odnosno općini Grude i Zapadnohercegovačkoj županiji.

Krajolik je obrastao bjelogoričnom šumom (hrastom, jasenom, klenom i grabom) i niskim raslinjem tipičnim za kraške krajeve. Blizina mora (40 km) i Neretvanske kotline (30 km) daje ovom kraju blagu mediteransku klimu, koja povremeno zadobiva i obilježja kontinentalne klime zbog blizine planinskih masiva. Zato je mjesto poznato po dobrim vinogradima, kvalitetnom duhanu, smokvama, trešnjama i višnjama. Stanovnici se bave uzgojem duhana, poznatog pod nazivom hercegovački ravnjak od kojeg se dobiva "škija" i vinove loze.

Uzgojem navedenih poljoprivrednih kultura sada se uglavnom bave staračka kućanstva i nešto mladih stanovnika koji su ostali raditi na zemlji. To je ujedno problem svih sela u Zapadnoj Hercegovini jer je težak težački život, brojnost obitelji uvjetovao ekonomske migracije stanovnika u inostranstvo i druge krajeve ili odlazak na školovanje, gdje su mnogi i ostali trajno živjeti.

Zajednička župna crkva nalazi se u Ledincu, RKT župa Male Terezije. Najvažniji blagdan Višnjičana je Tijelovo kada se na misi za umrle i blagoslov polja na mjesnom groblju skupe svi Višnjičani (domaći i raseljeni). Glavnina stanovnika je raseljena, iz ekonomskih razloga ili odlaska na školovanje, širom zemaljske kugle, a glavnina se nalazi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Zagrepčani porijeklom iz Višnjice sudjelovali su u realizaciji podizanja spomenika poginulima i nestalima u Domovinskom ratu i 2. svjetskom ratu (Bleiburgu i križnom putu) i biste poginulom, legendarnom branitelju Vukovara, generalu Blagi Zadri, kroz Udrugu Donji Mamići, uz župnu crkvu u Ledincu.

Višnjica je dala niz poznatih i znamenitih svećenika, liječnika, profesora, ekonomista i gospodarstvenika.