Vexin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Francuske koja prikazuje približni položaj oblasti Vexin.
Karta Vexina; autor: Christophe Nicolas Tassin, 1634.

Vexin (francuski izgovor: [vɛksɛ̃]) je historijska grofovija, odnost oblast na sjeverozapadu Francuske. Pružalo e na visoravni na desnoj obali rijeke Seine, između Pontoisea na istoku i Romilly-sur-Andellea na zapadu (oko 20 km od Rouena), te Auneuila na sjeveru i rijeke Seine kraj Vernona na jugu. Kroz visoravan su prolazile rijeke Epte i Andelle.

Ime je dobila po antičkom galskom plemenu Veliocasses od čijeg je glavnog naselja nastao Rouen. Sporazomom u Saint-Clair-sur-Epteu 911. godine je francuski kralj Charles Glupi vikinškom vođi Rollou predao zapadni dio grofovije, koji pod imenom Normanski Vexin (Vexin normand) postao dio Normandijskog Vojvodstva; ostatak, pod imenom Francuski Vexin (Vexin français) je postao dio oblasti provincije Île-de-France.

Danas je Vexin podijeljen između departmana Val-d'Oise i Yvelines u regiji Île-de-France; Oise u regiji Picardie; i Eure i Seine-Maritime u regiji Haute-Normandie. Važniji gradovi su Pontoise, Vernon, Meulan-en-Yvelines, Gisors i Les Andelys.