Jadranski Veneti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Veneti (jadranski))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grupe na Italijanskom poluotoku u Željeznom dobu.
  Veneti
  Piceni
  Latini
  Oski
  Grci

Veneti (također poznati kao heneti na latinskom i ενετοί [enetoi] na grčkom) su bili drevni narod koji je nastanjivao sjeveroistok današnje Italije, odnosno područje koje odgovara današnjoj regiji Veneto.[1]

Drevni Veneti su govorili venetski, izumrli indoevropski jezik koji je poznat na temelju oko 300 kratkih zapisa koji datiraju od 6. do 1. vijeka pne. Venetski je, po svemu sudeći, imao određene sličnosti s latinskim i drugim italskim jezicima, ali i s germanskim i keltskim. Venetski se ne smije miješati s venecijanskim, suvremenim romanskim jezikom kokim se govori u oblasti.

U Italiji se za taj narod koristi izraz Paleoveneti kako bi ih se razlikovali od suvremenih stanovnika regije Veneto, za koje se na italijanskom koristi izraz Veneti.[2] Uglavnom se smatra kako nisu u srodstvu s galskim Venetima, odnosno keltskom plemenu koje je živjelo na obali Atlantika.

Neka od plemena za koje se navodi da pripadaju Ilirima, kao Karni, Histri i Liburni, su bili u srodstvu s Venetima.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Storia, vita, costumi, religiosità dei Veneti antichi at .www.venetoimage.com (in Italian). Accessed on 2009-08-18.
  2. Paleoveneti na italijanskoj Wikipediji
  3. Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992,ISBN 0-631-19807-5. Page 183: "... We may begin with the Venetic peoples, Veneti, Carni, Histri and Liburni, whose language set them apart from the rest of the Illyrians. ..." Page 81: "... " In Roman Pannonia the Latobici and Varciani who dwelt east of the Venetic Catari in the upper Sava valley were Celtic but the Colapiani of the Colapis (Kulpa) valley were Illyrians ( ..."

Primarni izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni iuzvori[uredi | uredi kod]

V. također[uredi | uredi kod]