Ruski iredentizam

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Velika Rusija (iredentizam))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plan teritorije Velike Rusije - Na osnovu položaja Ruskog Carstva i pro-ruskih država

Velika Rusija je politička težnja ruskih nacionalista i iredentista za zauzimanjem svih ili dijela teritorija drugih republika bivšeg SSSR-a i/ili teritorija bivšeg Ruskog Carstva te ih priključi u jednu rusku državu.

Ruska ekspanzija dovela je do etničkog čišćenja, progona, deportacija i prisilnih asimilacija malih naroda po Sibiru i na Kavkazu u 17., 18. i 19. vijeku. Jedan je primjer Čerkesko muhadžirstvo 1861.[1] Ruska kolonizacija Sibira dovela je do velikih promjena te regije, pa i uvođenja boginja, što je dovelo do pomora preko polovice tamošnjih domorodaca (Tungusko-mandžurski narodi, Jakuti, Hanti, Keti, Samojedi, Jukagiri).[2]

Neki su smatrali da je SSSR de facto velika Rusija zbog prevldavanja ruskih političkih interesa u toj državi. Ideja velike Rusije je značajna i u modernoj ruskoj politici, pošto je proširenje ruske države na Bjelorusiju važna tema rasprave u ruskim političkim krugovima, kao i političke težnje ruskih nacionalista u postsovjetskim državama (Gruzija, Moldova, Ukrajina i baltičke države) da uključe rusku manjinu u Rusiju. U ekstremnijim slučajevima, traži se i teritorij svih država koje su bilo kada bile dio Ruskog Carstva u historiji, iako tamo nema Rusa (Finska, Poljska).

Plan teritorije Velike Rusije - Zeleno: Rusija, Setlo zeleno: Provincije

Dio ruske manjine u baltičkim državama i dalje gaji težnje o velikoj Rusiji.[3] Tijekom rata u istočnoj Ukrajini 2014., ukrajinski dužnosnici su optužili Moskvu da ratom obnavlja politiku stvaranja velike Rusije. Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, je tako izjavio kako Putinove metode podsjećaju na "Miloševićevu ideju stvaranja velike Srbije početkom 90-ih godina".[4][5]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Richmond (2008), 51-52
  2. Johnson (2013)
  3. Wiarda, Herspring & Skelley (2006), str. 219
  4. Martina Pauček Šljivak (13.3. 2014). Ukrajinski veleposlanik: Putin ima ideju stvaranja velike Rusije, baš kao što je Milošević želio veliku Srbiju. index.hr. 
  5. Ivana Rašić. Levčenko: opasna ideja stvaranja Velike Rusije, kao Hitlerova ili Miloševićeva politika. narod.hr. 

Reference[uredi | uredi kod]