Velibor Džomić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Velibor Džomić
Velibor Džomić & Amfilohije Radović.jpg
Velibor Džomić i Amfilohije Radović
Religija pravoslavlje
Lični podaci
Rođenje 13. decembar 1969. (1969-12-13) (dob: 50)
Kraljevo, SR Srbija, SFRJ
Više dužnosti
Titula protojerej
Religijska karijera
Zaređenje 1999
Profesija sveštenik, pravnik, publicist

Velibor Džomić (Kraljevo, 13. decembar 1969) je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, podgorički paroh, doktor pravnih nauka, član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore.

Pravne nauke[uredi - уреди | uredi izvor]

Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Magistrirao na Pravnom fakultetzu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Pored srpskog, govori i engleski jezik. U toku školske 2004/2005. godine završio je prvi stepen grčkog jezika, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Grčke u Podgorici.

Sveštenik[uredi - уреди | uredi izvor]

Služi kao paroh u Podgorici u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Đakonski čin je primio na Veliku Gospojinu 1998. u manastiru Tvrdošu, a sveštenički čin na Đurđevdan 1999. u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Rukopoložio ga je episkop zahumsko-hercegovački i primorski dr Atanasije (Jevtić). Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije (Radović) ga je na Vaskrs 2007. u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja unapredio u čin protojereja.

Bibliografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Stručni radovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Među objavljenim stručnim radovima izdvajaju se:

  1. Odnos Crkve i države u srednjovekovnoj srpskoj državi, Pravna riječ, godina II, broj 4, str. 327-338, UDK:322, Banja Luka, 2005. g.
  2. Zakonodavstvo o crkvama i verskim zajednicama u vreme šestojanuarske diktature, zbornik Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, str. 441-453, Istočno Sarajevo, 2006. g.
  3. Kanonsko-pravni i državno-pravni status Mitropolije Crnogorsko-Primorske, zbornik Pravoslavlje u Crnoj Gori, Svetigora, 2006. g.
  4. Crkve i verske zajednice u Nacrtu ustava Crne Gore, zbornik Srbi i novi ustav Crne Gore, SNV, Podgorica, 2007. g.

Knjige[uredi - уреди | uredi izvor]

Autor je više knjiga iz oblasti istorije Srpske pravoslavne crkve u XX veku od kojih se posebno izdvajaju eru Ustaški zločini nad srbskim sveštenicima (Perun, Podgorica, 1995), Golgota Mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija 1941—1945. (Svetigora, Cetinje, 1996), Mučeništvo Srpskog Patrijarha Gavrila (Kraljevo, 1997), Stradanje Srbske Crkve od komunista (tri toma, Svetigora, Cetinje, 1997—2003). Autor je i knjiga Sveti Vladika Nikolaj i Ava Justin Ćelijski o Evropi i zlu zapadnom (Kragujevac, 1993), Sekte, satanizam i lažni proroci (Eparhija Žička, Kraljevo, 1994), Ranjena Srbija(Trebinje, 1999), Pečat večne sramote Stupovi, Podgorica, 2000), Crnogorska lažna crkva (Orfej, Udruženje književnika Crne Gore, 2008). Autor je nekoliko stotina članaka u crkvenim i nacionalnim časopisima u Otadžbini i dijaspori. Član je Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika Srbije (po pozivu).

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]