Velški korgi pembrok

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Velški korgi pembrok
Velški korgi pembrok
Uobičajeni nadimcikorgi
PorekloVels, Velika Britanija
Osobine
TežinaMužjak10 — 14 kg
Ženka10 — 13 kg
VisinaMužjak25 — 30 cm
Ženka25 — 30 cm
Dlakaravna
Bojacrna, crvena, svetla
žuto-smeđa, crna
žuto-smeđa
Životni vek12 — 15 godina
Klasifikacija / standardi
FCIGrupa 1, Sekcija 8 #39standard
AKCčuvari stadastandard
ANKCgrupa 5 (radni psi)standard
CKCgrupa 7 (čuvari stada)standard
KC (UK)pastirski psistandard
NZKCradni psistandard
UKCčuvari stadastandard
Domaći pas (Canis lupus familiaris)

Velški korgi pembrok (engl. Pembroke Welsh Corgi) je rasa pasa poreklom iz Velsa. Prema FCI klasifikaciji ova pasmina spada u prvu FCI grupu, među ovčarske pse. Najmanja je i ujedno i najstarija pasmina u ovoj grupi. Najstariji zapisi o ovoj pasmini datiraju do 11. veka.

Izgled[uredi | uredi kod]

Korgiji imaju dugo telo i kratke noge te podignute uši. Velški korgi pembrok se rađa bez repa, a ukoliko ga ima po rođenju onda se isti odstranjuje. Kratke noge omogućuju korgijima da izbegnu eventualne udarce goveda koja čuvaju.

Veličina[uredi | uredi kod]

Korgiji dostižu maksimalnu visinu sa devet meseci i ona se kreće od 25 do 30 centimetara (od šapa do ramena); međutim, njihovo telo se razvija do druge godine života. Idealna težina za korgije je od 10 do 14 kilograma kod mužjaka tj. od 10 do 13 kilograma kod ženki.

Narav[uredi | uredi kod]

Velški korgi pembrok je veoma nežan, voli da bude deo porodice i spreman je da uradi sve što vlasnik traži od njega. Ima izraženu potrebu da zadovolji vlasnika pa je stoga voljan da uči te se da lako dresirati. Spada među najinteligentnije pse. Iako je stvoren da čuva stoku, može se koristiti i kao čuvar domaćinstva koji će lajati samo kada je neophodno. Dobro se slaže sa drugim životinjama i sa decom, ali ga je neophodno socijalizovati dok je još mlad.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]