Vedije Polion

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vedius Pollio)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Publius Vedius Pollio
Kovanica koja prikazuje lik Vedija Poliona (lijevo)
Rođenje1. vijek pne.
Smrt15. pne.
PrebivališteNapuljski zaljev, Italija
Nacionalnostrimska

Publije Vedije Polion (Publius Vedius Pollio, ? - 15. pne.) bio je rimski aristokrat i velikodostojnik iz vremena ranog Carstva, poznat po svojoj okrutnosti prema robovima koja je zgrozila čak i cara Augusta.

Vedije je po antičkim izvorima bio sin oslobođenog roba, koji je stekao dovoljno bogatstva i uticaja da mu car August, koji se s njim sprijateljio, da status rimskog viteza. Nakon bitke kod Akcija je neko vrijeme bio guverner Azije. Po povratku u Rim postao je poznat po izuzetnoj raskoši kojom je raspolagao, a pri tome se isticala vila u Napuljskom zaljevu koju su antički pisci opisivali kao "mali grad". Tamo je dao sagraditi bazen napunjen paklarama u kome bi za kaznu bacao robove i gledao kako ih te životinje proždiru.

Jednom je August posjetio Vedija, i tom prilikom je rob slučajno ispustio iz ruku kristalnu vazu i razbio je. Vedije je naredio da ga bace paklarama. Nesretnik je došao pred cara, pao na koljena i molio ga da bude pogubljen na neki drugi način. Saznavši o čemu se radi, August je naredio da se razbiju sve vaze u kući, odnosno kako Vedije ne bi imao izgovor da kazni roba za isti zločin koji je počinio car. Prema drugim izvorima, August je čak naredio da se rob, odnosno svi Vedijevi robovi oslobode.

Nakon što je Vedije umro, August je naslijedio njegove posjede, uključujući luskuznu vilu. Nju je dao srušiti, smatrajući je "previše raskošnom" i na ruševinama sagradio javne hramove.

Reference[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]