Vazdušna pošta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vazdušna ili zračna pošta podrazumeva poštanske pošiljke transportovane avionom. Dostavlja se znatno brže nego kopnena (obična) pošta i obično su troškovi veći. Vazdušna pošta može biti jedina opcija za slanje pošte do nekih destinacija, kao što su prekomorske destinacije, ako je pošiljka takva da ne može da čeka dostavljanje brodom, što je u prošlosti moglo da traje nedeljama.

Istorijski razvoj[uredi | uredi kod]

Iako su pripitomljeni i izdresirani golubovi dugo korišćeni za slanje poruka, prvo pismo preneseno vazdušnim vozilom poslato je 7. januara 1785. Leteo je od Dovera u Engleskoj (Velika Britanija) do Kalea u Francuskoj. Tokom prvog leta balonom u Severnoj Americi 1793. od Filadelfije do Deptforda preneseno je pismo DŽordža Vašingtona predstavljajući prvu vazdušnu pošiljku u Severnoj Americi. Prva zvanična vazdušna pošiljka preneta je u Severnoj Americi 17. avgusta 1859. Balonom koji je leteo na trasi od Lafajeta u Indijani do Njujorka je upravljao Džon Vajs. Godine 1959. Američka poštanska uprava je izdala marku povodom stogodišnjice ovog jubileja. Balonima je slana pošta iz Pariza i Meca tokom Francusko-pruskog rata (1870) pošto su ovi gradovi bili pod nemačkom opsadom.

Konstruisanje prvih aviona 1903. godine odmah je dalo ideju da se oni mogu upotrebiti za prenošenje poštanskih pošiljaka. Prvi zvaničan let izveden je 1911. u Indiji kada je Henri Peket preneo 6.500 pisama na daljinu od 13 kilometara. Mnoge zemlje su do dvadesetih godina pokrenule servise za prenošenje pošte vazduhom.

Kako je prikupljanje poštanskih maraka postalo veoma popularan hobi postajalo je sve teže prikupiti pisma prvog leta sa određenih destinacija. Poštanske uprave izdaju posebne marke i koverte za prenos ovih pošiljaka.

Cepelini su između 1920. i 1930. prenosili poštanske pošiljke, a ova poštanska uprava naziva se cepelinska pošta. Ovaj vid transporta poštanskih pošiljaka bio je naročito razvijen u Nemačkoj. Mnoge zemlje su izdale marke za frankiranje ovakvih pošiljaka.

Pedesetih godina dvadesetog veka shodno entuzijazmu u oblasti razvoja raketa eksperimentisalo se sa raketnom poštom. Postojao je jedan pokušaj realizovanja ove ideje u Sjedinjenim Američkim Državama 1959. godine. Nijedno rešenje nije doživelo komercijalno ostvarenje. Brojni svemirski brodovi su nosili u svemir poštu, ponekad u prilično velikim količinama u promotivne svrhe. Proučavanjem ovih pošiljaka bavi se astrofilatelija.

Terminologija[uredi | uredi kod]

Pismonosna pošiljka prenesena vazdušnim putem zove se aerogram, avimpismo ili jednostavno pismo vazdušne pošte. Ipak "aerogram" može da označava specijalnu vrstu pisma koje je imalo svoj specifičan razvoj; vidi članak aerogram.

Da biste poslali pismo vazdušnom poštom morate da koristite posebne nalepnice, koverte ili marke. Propisi se razlikuju u raznim državama.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]