Varoš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Varoš (razvrstavanje).

Varoš je hungarizam – imenica muškog roda (mađarski: város) – koja izvorno, na srpskohrvatskom govornom području, tradicionalno označava grad, odnosno manje naselje urbanog tipa, slično trgovištu. U Srbiji se koristi izraz "varošica" kao demunitiv izraza "grad", odnosno prijelazni oblik između grada i sela.

Onomizacijom opće imenice varoš, u muškom rodu (genitiv jedinine varoša) ima značenje "naselje izvan gradskih zidina".

Krajem 16. stoljeća, južnoslavenska riječ varoš se navodi kao ekvivalent latinskom suburbium ili njemačkom Vorstadt, što bi se moglo prevesti kao "predgrađe sa gradskim karakterom". Kao prijevodni ekvivalent latinskom suburbium, mnogi lingvisti hungarizam varoš (varoša) navode u muškom rodu.[1][2]

Ova se imenica u muškom rodu javlja u zapadnom dijelu Balkana, dok se u istočnom, obično mijenja kao i sve imenice ženskog roda. Primjeri naziva naselja u muškom rodu su slovensko selo Varoš, hrvatsko Novi Varoš (kod Stare Gradiške) i Varoš ili Veli Varoš, jedan je od najstarijih dijelova grada Splita, a u ženskom Nova Varoš. Istovremeno se nazivi gradova sa sufiksom var od varoš, dekliniraju kao muške imenice: Vukovar - Vukovara, Kaposvár - Kapošvara, Temišvar - Temišvara ili fudbalskog kluba Ferencvárosi TC (Budimpešta) - Ferencvaroša i sl.

U Srbiji se izrazi "varoš" i "varošica" (kao deminutiv izraza "grad"), upotrebljavaju u ženskom rodu, kao, na primjer, Nova Varoš u Sandžaku. Izrazi "varoš" ili "varošica" obično nisu u službenoj upotrebi, izuzev u nazivima starih gradova. Najčešće se koriste kao arhaični, odnosno ekspresivni izrazi za gradiće (ni selo ni grad).

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, riječ varoš upotrebljava se u muškom rodu, kao što su Kotor-Varoš i dio njegovog starog naselja Varoš (genitiv: Varoša) – Donji Varoš.

Izraz "varoš" ili "varošica" obično nisu u službenoj upotrebi; najčešće se koriste kao arhaična, odnosno ekspresivno izražavanje za gradiće.

Naziv "varoš" i "varošluk" se pripisuju i za neke toponime.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. http://translate.academic.ru/Varo%C5%A1/en/ru/1
  2. Klaić B. (2007): Rječnik stranih riječi. Školska knjiga, Zagreb.