Valley of the Dolls

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Valley of the Dolls
Autor(i) Jacqueline Susann
Naslov prijevoda Dolina lutkica
Dolina lutaka
Država  SAD
Jezik engleski
Izdavač [Bernard J. Geis
Datum izdanja 1966
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica 442 (tvrdoukoričeno izdanje)
ISBN 978-0802135193

Valley of the Dolls (sh. Dolina lutaka), u Jugoslaviji originalno obavljen pod naslovom Dolina lutkica, je debitantski roman američke spisateljice Jacqueline Susann, originalno objavljen 1966. godine, poznat kao jedna od najpopularnijih knjiga svog vremena i komercijalno najuspješnijih u historiji američkog izdavaštva.

Roman ima tri protagonistice koje, svaka na svoj način, pokušava uspjeti u američkoj industriji zabave - Anne Welles, ljepotica iz Nove Engleske koja sanja o glumačkoj karijeri na Broadwayu; Neely O'Hara, vodviljska zabavljačica koja nije u stanju iskoristiti svoj talent; Jennifer North, dobrodušna šougerla koja samo sanja da pronađe ljubav svog života. Radnja romana se odvija tokom dvadeset godina - do 1945. do 1965. godine - u Broadwayu i Hollywoodu i prati njihove karijere, tokom koje sreću mnoge živopisne ličnosti, ali i doživljavaju brojna razočaranja zbog kojih su prisiljene koristiti svoje "lutkice" - pilule sa amfetaminima i barbituratima.

Čitatelji su u likovima romana aluzije na stvarne celebrityje kao što su Carole Landis, Dean Martin, Judy Garland i Ethel Merman, a zbog čega se često navodio kao roman sa ključem. Nakon što je objavljen, doživio je porazne kritike, ali je, dijelom zahvaljujući inovativnoj i agresivnoj marketinškoj kampanji, postigao nezampćen uspjeh. Kada je 1974. Susann umrla, Guinessova knjiga rekorda ju je na temelju podataka o 17 miliona prodanih primjeraka proglasila "najprodavanijim romanom u historiji".

Već 1967. godine je napravljena istoimena filmska ekranizacija, koju je međutim Susann žestoko kritizirala. Godine 1981. je njen udovac Irving Mansfield producirao televizijsku miniseriju, a 1994. je snimljena kratkotrajna istoimena televizijska sapunica koja je kao osnov zapleta uzela motive Susannine knjige.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]