Valley of the Dolls

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Valley of the Dolls
Autor(i) Jacqueline Susann
Naslov prijevoda Dolina lutkica
Dolina lutaka
Država  SAD
Jezik engleski
Izdavač [Bernard J. Geis
Datum izdanja 1966
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica 442 (tvrdoukoričeno izdanje)
ISBN 978-0802135193

Valley of the Dolls (sh. Dolina lutaka), u Jugoslaviji originalno obavljen pod naslovom Dolina lutkica, je debitantski roman američke spisateljice Jacqueline Susann, originalno objavljen 1966. godine, poznat kao jedna od najpopularnijih knjiga svog vremena i komercijalno najuspješnijih u historiji američkog izdavaštva.

Roman ima tri protagonistice koje, svaka na svoj način, pokušava uspjeti u američkoj industriji zabave - Anne Welles, ljepotica iz Nove Engleske koja sanja o glumačkoj karijeri na Broadwayu; Neely O'Hara, vodviljska zabavljačica koja nije u stanju iskoristiti svoj talent; Jennifer North, dobrodušna šougerla koja samo sanja da pronađe ljubav svog života. Radnja romana se odvija tokom dvadeset godina - do 1945. do 1965. godine - u Broadwayu i Hollywoodu i prati njihove karijere, tokom koje sreću mnoge živopisne ličnosti, ali i doživljavaju brojna razočaranja zbog kojih su prisiljene koristiti svoje "lutkice" - pilule sa amfetaminima i barbituratima.

Čitatelji su u likovima romana aluzije na stvarne celebrityje kao što su Carole Landis, Dean Martin, Judy Garland i Ethel Merman, a zbog čega se često navodio kao roman sa ključem. Nakon što je objavljen, doživio je porazne kritike, ali je, dijelom zahvaljujući inovativnoj i agresivnoj marketinškoj kampanji, postigao nezampćen uspjeh. Kada je 1974. Susann umrla, Guinessova knjiga rekorda ju je na temelju podataka o 17 miliona prodanih primjeraka proglasila "najprodavanijim romanom u historiji".

Već 1967. godine je napravljena istoimena filmska ekranizacija, koju je međutim Susann žestoko kritizirala. Godine 1981. je njen udovac Irving Mansfield producirao televizijsku miniseriju, a 1994. je snimljena kratkotrajna istoimena televizijska sapunica koja je kao osnov zapleta uzela motive Susannine knjige.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]