Valéry Giscard d'Estaing

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Valeri Žiskar D'Esten)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing

Mandat
27. svibnja 1974. – 21. svibnja 1981.
Prethodnik Alain Poher (v.d.)
Nasljednik François Mitterrand

Rođenje 2. veljače 1926.
Njemačka Koblenz, Njemačka
Smrt 2. prosinca 2020.
Francuska Authon, Francuska
Supružnik Anne-Aymone Giscard d'Estaing
Vjera katolicizam

Potpis

Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing (Koblenz, 2. veljače 1926.Authon, 2. prosinca 2020.) bio je francuski političar koji je od 1974. do 1981. godine obnašao dužnost predsjednika Republike te bivši član Ustavnog savjeta Francuske.

Njegov predsjednički mandat obilježen je osjetno liberalnijim pristupom socijalnim temama – poput razvoda, kontracepcije i abortusa – te pokušajima moderniziranja zemlje i ureda predsjednika. Među važnijim projektima bili su uvođenje TGV vlakova te orijentiranje na nuklearnu energiju kao glavni izvor energije. Ipak, njegova popularnost je redovito patila zbog energetske krize iz 1973. godine, a s kojom je došao kraj perioda znanog kao Trente Glorieuses.

Kao političar centra, Giscard je bio meta napada s obaju strana političkog spektra - nanovo ujedinjenu ljevicu predvodio je François Mitterrand, dok je desnicu i obnovljeni golizam predvodio Jacques Chirac. Kada se ovome pridodaju loši odnosi s javnošću, jasno je zašto je Giscardova popularnost opadala kako je njegov mandat prolazio te kako 1981. godine nije uspio osigurati reizbor.

Giscard je bio pobornik koncepta Sjedinjenih Europskih Država te je, nakon što je 1981. ograničio svoje djelovanje u Francuskoj, karijeru usmjerio prema Europskoj uniji. Predsjedao je Konvencijom o budućnosti Europe te je sudjelovao u izradi nacrta europskog ustava. Također, imao je prominentu ulogu u radu Bilderberške grupe.

Također, bio je uključen i u regionalnu politiku u Auvergneu, služeći kao regionalni predsjednik od 1986. do 2004. godine. Godine 2003. je izabran u Académie française, preuzevši sjedalo 16, koje je nekoć držao bivši predsjednik Senegala, Léopold Sédar Senghor. Kao bivši predsjednik, automatski je član Ustavnog savjeta.

Umro je 2. prosinca 2020. u 95. godini života.