Valašské Meziříčí

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Valaške Meziriči
češ. Valašské Meziříčí
Glavni gradski trg
Glavni gradski trg
Glavni gradski trg
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 49°28′N 17°58′E / 49.467°N 17.967°E / 49.467; 17.967
Država  Češka
Pokrajina Zlinski kraj
Vlast
 - gradonačelnik Robert Stržínek
Površina
 - Ukupna 35 km²
Visina 294 m
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 27 940
Poštanski broj 757 01
Službene stranice
www.valasskemezirici.cz
Karta
Valaške Meziriči na mapi Češke
Valaške Meziriči
Valaške Meziriči


Valaške Meziriči ili u svakodnevnom govoru skraćeno Valmez (češ. Valašské Meziříčí, nem. Wallachisch Meseritsch) su grad u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Moravske. Valaške Meziriči su četvrti po veličini grad upravne jedinice Zlinski kraj, u okviru kojeg je pripada okrugu Vsetin.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Valaške Meziriči se nalazi u istočnom delu Češke republike. Grad je udaljen od 330 km jugoistočno od glavnog grada Praga, a od prvog većeg grada, Brna, 130 km istočno.

Valaške Meziriči su smešteni u oblasti istočne Moravske, u delu koji je poznat kao Vsetinska Vlaška. Nadmorska visina grada je oko 300 m. Grad je smešten u usloj dolini reke Rožnovske Bečve, koja se nizvodno uliva u veću reku Moravu. Oko grada izdižu se planine Moravskošleski Beskidi.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Valaških Meziriča bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1297. godine, a naselje je 1377. godine dobilo gradska prava.

1919. godine Valaške Meziriči su postali deo novoosnovane Čehoslovačke. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Valaške Meziriči danas ima oko 27.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu opada. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]