Vímara Peres

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Spomenik Vímari Peresu u gradu Porto
izradio: Barata Feyo 1968.

Vímara Peres, grof od Portugala (Galicija, cca. 820 – Guimarães, 873)[1] je bio galicijski kršćanski vojvoda koji je živio na zapadu Iberije u 9. vijeku. Bio je vazal Alfonsa III, kralja Asturije, Léona i Galicije, i poslan da od Maura preotme zapadnu obalno područje zvano Gallaecia - od rijeke Mihno do Douro, uključujući gradove Portus Cale, kasniji Porto te Gaia - a od kojih je kasnije nastalo ime za Portugal.

Nakon što je dovršio osvajanje tog područja godine 868. je dobio titulu grofa te je imenovan grofom Portugala, odnosno svih područja sjeverno od Douroa. Kasniji portugalski historičari su taj događaj smatrali početkom nastanka portugalske nacionalne države, iako sam Portugal nije stekao nezavisnost sve do 12. vijeka.

Poznat je i po tome što je osnovao utvrđeni grad koji je po sebi nazvao Vimaranis (Vimarovo) koji je kasnije postao Guimaranis, današnji Guimarães (koji Portugalci zovu "Grad kolijevka"). Vímara Peres je tamo umro 873. godine, a naslijedio ga je sin Lucídio Vimaranes.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Ime Vímara potiče od njemačkog/germanskog imena Weimar ili Guimar a Peres je patronim (sin PedraPetra).

V. također

[uredi | uredi kod]
Vímara Peres
Dinastija Vímara Peres
Rođen/a: cca. 820 Umro/la: 873
Plemićke titule
Nova titula
Osnivanje Grofovije Portugal
Grof od Portugala
868–873
Slijedi:
Lucídio