Stremen

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Uzengije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Suvremeni stremen

Stremen ili uzengija je lagani okvir ili prsten, povezan, najčešće kožnim remenom, za sedlo, a koji drži za pridržavanje stopala jahača. Stremeni najčešće dolaze ui paru i služe kako za pomoć pri penjanju na konja, tako i za stabilizaciju jahača prilikom jahanja (najčešće konja ili slične životinje kao mazga). Stremen značajno povećava jahačevu sposobnost da ostane u sedlu i kontrolira životinju, te tako povećava njenu korisnost ljudima pri komunikaciji, prijevozu i ratovanju.

U antici se umjesto stremena koristio jednostavniji kolan, a stremeni su se pojavili tek kasniji kao pomoć pri uzjahivanju. Izum stremena u svom tradicionalnom obliku se pripisuje kineskoj dinastiji Jin, a takvi stremeni su u Evropu stigli u srednjem vijeku. Dio historičara vjeruje da je stremen bio jedan od najvažnijih alata za stvaranje i širenje civilizacije, koji se po značaju može mjeriti sa kotačem ili štamparskom mašinom.

Moderni stremeni dolazi u raznim oblicima i stilovima, a većina ih je za sedlo vezana fleksibilnim kožnim remenima, koji se mogu prilagoditi veličini jahača, odnosno potrebi za optimalnim centru ravnoteže za određenu konjičku disciplinu. Uz stremene postoje i sigurnosni problemi, poput rizika da pali jahač može ostati zarobljenog stopala u stremenu te tako biti vučen po zemlji od strane konja, kao i problemi koje dugo korištenje stremena mogu izazvati tetivi Peroneus Tertius na ljudskom stopalu. Stremeni su sigurniji za upotrebu kada se nose jahaće čizme, odnosno uz pravilno namještanje.

Razni oblici stremena[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]