Ustav Srbije od 1974. godine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kada je februara 1974. godine donet Ustav SFRJ, te iste godine doneti su i Ustavi svih jugoslovenskih republika. Po Ustavu Socijalističke Republike Srbije, pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija dobile su velika ovlašćenja i prava, a teritorija Srbije izgledala je ovako:

Teritorija pokrajina nije se mogla menjati bez odluke pokrajinske Skupštine. Državno rukovodstvo Srbije imalo je nadležnosti nad pokrajinama jedino po pitanjima, tadašnje, narodne odbrane (JNA) i novca.

Posle smrti predsednika Jugoslavije, Tita, 1980. godine, počele su da jačaju separatističke snage u obe pokrajine, a naročito na Kosovu. Tamo je 1981. godine došlo do masovnih demonstracija Albanaca, koji su tražili da Kosovo postane republika. Protesti su ugušeni silom.

Rukovodstvo Srbije je 1989.godine donelo sledeće odluke: republička Skupština donela je,marta meseca,amandmane na Ustav Srbije. Pokrajinama su oduzeta obeležja državnosti i njihova ovlašćenja su znatno sužena. Međutim, ceo srpski Ustav trajao je sve do 1990. godine, kada je donet novi Ustav Srbije. On je potvrdio sve odluke o oduzimanju obeležja državnosti pokrajinama.


 
Ustavi Srbije
Zastava Srbije