Ustav Srbije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republika Srbija
Coat of arms of Serbia.svg

Ovaj članak je deo serije o
Politici Srbije

pogledaj  razgovor  uredi

Ustav je najviši pravni akt koji uređuje rad državnih organa i prava građana u Republici Srbiji.

Ustav Srbije iz 2006. godine[uredi - уреди | uredi izvor]

Narodna Skupština Republike Srbije je 30. septembra 2006. godine, na posebnoj sednici kojoj su prisustvovali predsednik Republike Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i članovi Vlade, jednoglasno usvojila predlog novog Ustava Republike Srbije.

Referendum[uredi - уреди | uredi izvor]

Narodna skupština je jednoglasno, sa 242 glasa narodnih poslanika, usvojila Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja novog ustava Republike Srbije. Prema ovoj odluci referendum o potvrđivanju predloga ustava Republike Srbije održan je 28. i 29. oktobra 2006. godine.

Na ovom referendumu građani su se izjasnili na pitanje: „Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Republike Srbije?“ i to odgovorom „da“ ili „ne“.

Drugog novembra 2006. godine, Republička izborna komisija je objavio konačne rezultate referenduma: na birališta je izašlo 3.645.517 građana ili 54,91%. Za Ustav je glasalo 3.521.724 ili 53,04%.

Poslanici Skupštine Srbije su 8. novembra, na svečanoj sednici kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije, verski velikodostojnici i strani ambasadori, proglasili novi Ustav.