Usporedni životi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Životi plemenitih Grka Rimljana, ili, kolokvijalno Uporedni životopisi ili Plutarhovi životopisi su bili istorijsko delo starogrčkog istoričara Plutarha. Knjiga je sačinjavala biografije znamenitih Grka i Rimljana antike, koji su bili napisani u parovima. Bilo je ukupno dvadeset i tri para biografija, kao i četiri biografije koje nisu bile napisane u paru. Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka ne samo o ličnostima koje opisuje nego i o antičkom svetu i starom veku uopšte.

Plutarh u knjizi, odnosno prvom odlomku Života Aleksandra objašnjava kako mu cilj nije bio pisati istoriju kao takvu, nego pokušati prikazati uticaj karaktera - dobrog i lošeg - na živote i sudbine slavnih ličnosti. Prvi par Života - Epaminonda i Scipion Afrikanac - više ne postoje, a preostale su osakaćene lakunama i lošim prepisivanjem kroz vekove.

Bez obzira na to, Životi imaju veliku vrednost, posebno u slučaju Aleksandra Velikog za koga predstavljaju izvor anegdota i podataka koji se ne pojavljuje nigde drugde. Sekcija posvećena rimskom kralju Numi Pompiliju predstavlja važan izvor podataka o ranom rimskom kalendaru.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Plutarhovi Životi plemenitih Grka i Rimljana
Alkibijad i Koriolan - Aleksandar Veliki i Julije Cezar - Arat i Artakserks i Galba i Oto - Aristid i Katon Stariji
Kras i Nikija - Demetrije i Antonije - Demosten i Ciceron - Dion i Brut - Fabije i Periklo - Lukul i Kimon
Lisandar i Sula - Numa i Likurg - Pelopida i Marcel - Filopemen i Flamimije - Fokion i Katon Mlađi - Pompej i Agesilaj
Poplikola i Solon - Pir i Gaj Marije - Romul i Tezej - Sertorije i Eumen
Tiberije Grakho i Gaj Grakho i Agis i Kleomen - Timoleon i Emilije Paul - Temistoklo i Kamil