Usporedni životi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Životi plemenitih Grka i Rimljana, ili, kolokvijalno Uporedni životopisi ili Plutarhovi životopisi su bili istorijsko delo starogrčkog istoričara Plutarha. Knjiga je sačinjavala biografije znamenitih Grka i Rimljana antike, koji su bili napisani u parovima. Bilo je ukupno dvadeset i tri para biografija, kao i četiri biografije koje nisu bile napisane u paru. Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka ne samo o ličnostima koje opisuje nego i o antičkom svetu i starom veku uopšte.

Plutarh u knjizi, odnosno prvom odlomku Života Aleksandra objašnjava kako mu cilj nije bio pisati istoriju kao takvu, nego pokušati prikazati uticaj karaktera - dobrog i lošeg - na živote i sudbine slavnih ličnosti. Prvi par Života - Epaminonda i Scipion Afrikanac - više ne postoje, a preostale su osakaćene lakunama i lošim prepisivanjem kroz vekove.

Bez obzira na to, Životi imaju veliku vrednost, posebno u slučaju Aleksandra Velikog za koga predstavljaju izvor anegdota i podataka koji se ne pojavljuje nigde drugde. Sekcija posvećena rimskom kralju Numi Pompiliju predstavlja važan izvor podataka o ranom rimskom kalendaru.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]