Urban Cowboy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Urban Cowboy
RežijaJames Bridges
ProducentIrving Azoff
Robert Evans
C. O. Erickson (izvršni producent)
ScenarioJames Bridges
Aaron Latham
sinopsis: Aaron Latham
UlogeJohn Travolta
Debra Winger
Scott Glenn
Barry Corbin
Madolyn Smith
MuzikaRalph Burns
FotografijaReynaldo Villalobos
MontažaDavid Rawlins
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
6. 6. 1980 (1980-06-06)
Trajanje132 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet11,200.000 $
Bruto prihod53,300.000 $ (SAD)

Urban Cowboy je američki ljubavni film snimljen 1980. godine u režiji Jamesa Bridgesa. Protagonist, koga tumači John Travolta, je Bud, mladić sa teksaške farme koji dolazi raditi u naftnoj rafineriji u Houstonu, i gdje večeri provodi u lokalnom honky tonk baru plešući i jašući mehaničkog bika. Radnja prikazuje kako upozna djevojku Sissy (čiji lik tumači Debra Winger) i sa njom se vjenča, ali kako pred njihov brak ozbiljne izazove stavljaju razlike u karakterima i Budov patrijarhalni svjetonazor, kao i preljubnička iskušenja.

Film je bio inspiriran člankom novinara Aarona Lathama objavljenog u časopisu Esquire posvećenog supkulturi vezanoj uz honky tonk barove i country muziku, tada izuzetno popularne u velikim dijelovima SAD. Latahm, koji je sa Bridgesom napisao scenario, posebnu je pozornost posvetio noćnom klubu Gilley's, koji je poslužio i kao lokacija za snimanje, odnosno njegovim stalnim posjetiteljima Dewu Westbrooku i Betty Helmer, čiji je odnos postao temelj za radnju filma.

Kritičari su pronašli velike sličnosti filma Urban Cowboy sa Groznicom subotnje večeri, prije svega zbog kombiniranja motiva scena sa tada popularnim muzičkim i plesnim stilovima sa izuzetno realističnim prikazom života radničke klase, što je uključivalo i mračne teme kao što je porodično zlostavljanje. Publiku je, međutim, najviše privukao Travolta kao zvijezda Večeri, tada na vrhuncu popularnosti; njemu je Urban Cowboy postao posljednji veliki hit za sljedećih desetak godina. Izuzetno dobar dojam je također ostavila i njegova partnerica Winger, kojoj je lik Sissy bio prva značajnija uloga, i koja će za nju dobiti nekoliko prestižnih nagrada.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]