Univerzitetski grad (Banja Luka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Споменик парковске архитектуре „Универзитетски град".jpg

Univerzitetski grad je spomenik parkovske arhitekture i zaštićeno područje prirode u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.[1] Predstavlja najznačajniji parkovski prostor u Banjoj Luci. Nalazi se na području Mjesne zajednice Borik.

Zaštićeno područje[uredi - уреди | uredi kôd]

Zaštićeno područje upravljanja resursima – kategorija VI proglašeno je 2016. god. odlukom gradske skupšine.[2] Površina područja je 27,38 hektara, režimi zaštite su II i III nivoa, a za upravljanje je zadužen Institut za genetičke resurse.

Kao najznačajnija vrijednost izdvaja se drvored 99 stabala platana, dužine 270 metara. Kao spomenici prirode unutar zaštićenog područja izdvojeni su: četiri žuta bora, dva poljska jasena, grupa stabala močvarnog taksodijuma, papirasta breza, japanska sofora, hrast lužnjak, himalajski borovac, nutkanski pačempres i stablo trešnje. Istraživanjem je zabilježeno 55 vrsta ptica. Unutar zaštićenog područja postoje i dva objekta koji posjeduju kulturno-historijske vrijednosti. To su zgrada Rektorata i zgrada „Tereza“, obe iz austrougarskog perioda.

Svrha stavljanja pod zaštitu je očuvanje dendroflore, ornitofaune, objekata kulturno-istorijskog naslijeđa, uspostavljanje botaničke bašte i arboretuma i obavljanje nastavnih i naučnih aktivnosti.

Zabranjeno[uredi - уреди | uredi kôd]

U zaštićenom području zabranjeno je: oštećivanje cvjetnjaka i travnjaka, promjena namjene površina (osim za potrebe uređenja parkovskog dijela Kompleksa), uklanjanje i sadnja dendroflore (osim na osnovu projekta hortikulturnog uređenja i uslova Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa), ugrožavanje i ozljeđivanje ptica, izgradnja objekata koji nisu planirani sprovedbenim dokumentima prostornog uređenja, bacanje i deponovanje smeća, bacanje čvrstog otpada u Vrbas, oštećivanje, ugrožavanje i uništavanje parkovskog mobilijara i drugih strukturnih dijelova (ograde, kapije, stubovi, rasvjeta i drugo), izvođenje zemljanih i građevinskih radova (osim u funkciji zaštite i sprovođenja projekta sa ciljem obnove i unapređenja parkovskog dijela Kompleksa)

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]