Univerzitet u Calcutti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Calcutti
কলকাতা বিশ্ববিদ্যালয়
Logo univerziteta
Univerzitet u Calcutti
Historija
MotoProgres u podučavanju
Osnivanje1857.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
Kancelarguverner Zapadnog Bengala
VicekancelarSonali Chakravarti Banerjee[1]
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
22,520
3,715
15,750
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Kolkata
Zapadni Bengal
 India
Službene stranice
www.caluniv.ac.in

Univerzitet u Calcutti (bengalski: কলকাতা বিশ্ববিদ্যালয়; engleski: University of Calcutta) je javni univerzitet u gradu Kolkati (prije poznatom pod nazivom Calcutta) u Zapadnom Bengalu u Indiji. Univerzitet je osnovan 24. januara 1857. što ga čini najstarijom interdisciplinarnom institucijom visokog obrazovanja osnovanom po zapadnom sekularnom modelu u cijeloj južnoj Aziji. Univerzitet u Calcutti jedan je od najprestižnijih centara visokog obrazovanja u Indiji i uz Univerzitet u Daki u glavnom gradu Bangladeša intelektualni je i kulturni centar Bengala i bengalske jezične zajednice.

Nacionalne indijske agencije zadužene za visoko obrazovanje svrstavaju univerzitet u red univerziteta sa pet zvjezdica i mjesto sa potencijalom za izvrsnost u akademskom radu. Univerzitet je povezan sa četiri dobitnika Nobelove nagrade, a to su Ronald Ross, Rabindra Nath Tagore, Čandrasekara Venkata Raman i Amartya Sen. Studenti Univerziteta u Calcutti su najbrojniji dobitnici punih vladinih stipendija za doktorska istraživanja u sferi prirodnih nauka među svim univerzitetima u Indiji.

Istorija[uredi | uredi kod]

Kolonijalne vlasti Britanske Indije donijele su 1854. godine odluku o osnivanju dva javna unverziteta u Bombaju i Kalkuti po uzoru na metropolitanski Univerzitet u Londonu. Odluka o osnivanju Univerziteta u Calcutti spovedena je u djelo 1857. godine. U prvim decenijama postojanja univerzitet je obavljao isključivo nadzornu ulogu u utvrđivanju standarda i priznanja diploma koje su izdavali brojni lokalni koledži u sjevernoj Indiji. To je promijenjeno tek 1904. kada je univerzitet samostalno počeo izvoditi studijske programe.

Galerija[uredi | uredi kod]

Studenti Univerziteta u Calcutti[uredi | uredi kod]

Gayatri Chakravorty Spivak na Subversive Festivalu u Zagrebu (2012)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Vice-Chancellors”. www.caluniv.ac.in. Arhivirano iz originala na datum 2020-01-01. Pristupljeno 13. 11. 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]