Univerzitet Alexandru Ioan Cuza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet Alexandru Ioan Cuza
Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Logo univerziteta
Historija
MotoPer libertatem ad veritatem
Osnivanje26. oktobar 1860.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Administracija
RektorVasile Ișan
Akademsko osoblje780
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
25,724 (2013-2014)
18,594
7,200
UdruženjaERASMUS, UM
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Iaşi
Iași (okrug)
Rumunija
Kampusurbani kampus
Službene stranice
www.uaic.ro

Univerzitet Alexandru Ioan Cuza (rumunski: Universitatea Alexandru Ioan Cuza) je javna institucija visokog obrazovanja Iaşu u istočnoj Rumuniji. Univerzitet je osnovao Alexandru Ioan Cuza godinu dana po proglašenju nezavisnosti Rumunije prilikom čega je prijašnja Akademija Mihăileană ušla u sastav univerziteta. Univerzitet Alexandru Ioan Cuza najstariji je univerzitet u Rumuniji i jedan od najprestižnijih centara visokog obrazovanja u zemlji, naročito u istorijskoj regiji Moldaviji.

Istorija[uredi | uredi kod]

Kneževina Moldavija i njezin glavni grad Iaşi imaju dugu istoriju visokog obrazovanja. Akademija Vasiliană osnovana je u gradu još 1640. odlukom princa Vasilija Lupu, da bi 1707. bila otvorena i Prinčevska anademija u Iaşu. 1812. prinčevska akademija je preimenovana u Akademiju za filologiju i nauke, a dotada dominantan grčki jezik zamenio je rumunski. 1835. slično kao i u drugim mladim državama regiona nastalim raspadom Osmanskog Carstva osnovana je Akademija Mihăileană što je predstavljalo ključan korak za budući razvoj visokog obrazovanja u Rumuniji. Akademiju je osnovao princ Mihail Sturdza sa namerom da se na njoj razvija obrazovanje zapadnog evropskog prosvetiteljskog tipa. Program akademije sledio je austrijske i nemačke primere i postojali su pravni, filozofski i teološki fakulteti.

Po nastanku Ujedinjenih kneževina Moldavije i Vlaške doneta je odluka i o osnivanju današnjeg Univerziteta u Iaşu kao prvog rumunskog univerziteta.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]