Undercover (film, 1943)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Undercover
originalni poster za film
RežijaSergei Nolbandov
ProducentMichael Balcon
S. C. Balcon
ScenarioJohn Dighton
Monja Danischewsky
Sergei Nolbandov (van špice)
Miloš Sekulić (van špice)
sinopsis: George Slocombe
Miloš Sekulić (van špice)
Sergei Nolbandov (van špice)
UlogeJohn Clements
Mary Morris
Michael Wilding
Stephen Murray
Tom Walls
Stanley Baker
Godfrey Tearle
MuzikaFrederic Austin
FotografijaWilkie Cooper
MontažaEileen Bolan
StudioEaling Studios
Datum(i) premijere
27. 7. 1943 (1943-07-27) (UK)
Trajanje80 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Undercover (sh. Pod krinkom) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1943. godine u režiji Sergeija Nolbandova, poznat kao jedno od dva ostvarenja napravljena za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojima se veliča četnički pokret u tada okupiranoj Jugoslaviji.

Originalno je snimljen pod naslovom Chetnik, i nastao je velikim dijelom na poticaj dr. Miloša Sekulića, predratnog beogradskog ljekara koji je u londonskoj emigraciji postao jedan od glavnih zagovornika četnika kao "autentičnog" pokreta otpora. Protagonist, koga tumači John Clements, je bivši kapetan jugoslavenske kraljevske vojske koji nakon okupacije u brdima Srbije vodi gerilski rat protiv njemačkih okupatora, dok njegov brat (koga glumi Stephen Murray) kao ljekar u beogradskoj bolnici prividno kolaborira sa Nijemcima, a zapravo prikuplja podatke o aktivnostima okrutnog generala (koga glumi Godfrey Tearle). Film je snimljen na lokacijama u Walesu koje su "glumile" Srbiju, a među glumačkom postavom se našao 16-godišnji (i kasnije proslavljeni) velški glumac Stanley Baker, kome je uloga mladog gerilca bila prva u karijeri.

Undercover je premijeru imao nedugo nakon nešto poznatijeg i komercijalno uspješnog hollywoodskog filma Chetniks! The Fighting Guerillas, ali je ona koincidirala sa promjenom stava vodećih savezničkih sila prema Jugoslaviji, odnosno odlukom da se umjesto četnika podrže Titovi partizani. Zbog toga je film podvrgnut cenzuri, odnosno promijenjen mu je naslov i iz njega su izbačene sve reference na Mihailoivćeve četnike, te se za njih koristi generički izraz "gerilci".

Uloge[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]