Umjetnost ratovanja (knjiga)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.

Umjetnost ratovanja (kineski: 孫子兵法; pinyin: Sūn Zǐ Bīng Fǎ) je kineski vojni traktat koga je u 6. vijeku pne. napisao Sun Tzu. Sastoji od 13 poglavlja, svako od kojih je posvećeno jednom aspektu ratovanja. Dugo je vremena hvaljeno kao najbolje djelo vojne strategije i taktike svog vremena.

Umjetnost ratovanja se također smatra jednom od najstarijih vojnih knjiga na svijetu. Također se smatra jednim od najuticajnijih knjiga na vojnu teoriju i poslovne strategije, kako na Istoku tako i na Zapadu. Sun Tzu je bio prvi mislilac koji je shvatio značenje položaja u stratgeiji te da na položaj utječu kako objektivne okolnosi fizičke okioline tako i subjektivno mišljenje suparnika u toj okolini. On je naučavao da strageija nije planiranje u smislu pravljenja liste postupaka , nego da zahtijeva brze i odgovarajuće odgovore na promjene okolnosti. Planiranje djeluje u kontroliranoj okolini, ali u kompetitivnoj okolini planovi se sudaraju stvarajući nepredviđene situacije.

Knjigu je na Zapadu prvi put objavljena godine 1782. u prijevodu francuskog jezuita Jean Joseph Marie Amiota, na čemu neki temelje teorije da je uticala na Napoleona,[1] ali i na planiranje operacije Pustinjska oluja.[2][3] Vođe kao što su su Mao Zedong, general Vo Nguyen Giap i general Douglas MacArthur su tvrdili da su pronašli nadahnuće u tom djelu.

Umjetnost ratovanja se također primjenjivala na poslovne i menadžerske strageije.[4][5]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Samuel B. Griffith. [1]
  2. Paul K. Van Riper. [2]
  3. Grant T. Hammond. [3] Arhivirano 2012-09-12 na Wayback Machine-u.
  4. 'Art of War for Business Management Strategic Planning'
  5. Floyd, Raymond E. 000100010000[4]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]