The Taming of the Shrew (film, 1967)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ukroćena goropadnica (1967))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Taming of the Shrew
originalni poster
RežijaFranco Zeffirelli
ProducentElizabeth Taylor, Richard McWhorter
ScenarioPaul Dehn
Suso Cecchi d'Amico
Franco Zeffirelli
PredložakThe Taming of the Shrew; autor:
William Shakespeare
UlogeElizabeth Taylor
Richard Burton
Natasha Pyne
Michael Hordern
MuzikaNino Rota
FotografijaOswald Morris
MontažaPeter Taylor
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
8. 3. 1967 (1967-03-08)
Trajanje122 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Italija
Jezikengleski
Budžet4 mil. $
Bruto prihod8,000.000 $ (Sjeverna Amerika)
12,000.000 $ (cijeli svijet)

The Taming of the Shrew (sh. Kroćenje goropadi), na prostoru bivše Jugoslavije poznatija kao Ukroćena goropadnica (ital. La bisbetica domata) je američko-italijanska filmska komedija snimljena 1967. godine u režiji Franca Zeffirelija, kome je to predstavljao cjelovečernji prvijenac.

Predstavlja adaptaciju istoimenog komada engleskog pisca Williama Shakespearea. Radnja je smještena u Padovu krajem 16. vijeka i prikazuje gdje lokalni aristokrat Batista (čiji lik tumači Michael Hordern) pristaje potencijalnim mladoženjama dati ruku svoje mlade i lijepe kćeri Biance (koju glumi Natasha Pyne), ali samo ako se prethodno uda njena starija sestra Katherina (čiji lik tumači Elizabeth Taylor), poznata po prijekoj naravi kojom odbija sve muškarce. Radnja prikazuje kako je usprkos toga u nju zaljubljen pohotni plemić Petrucchio (čiji lik tumači Richard Burton), te koji je nakon dosta problema uspije zavesti.

The Taming of the Shrew je originalno bio namijenjen Sophiji Loren i Marcellu Mastroianniju, ali su na kraju u uloge uskočili Taylor i Burton, koji su tada predstavljali najpoznatiji bračni superpar Hollywooda. Usprkos njihove zvjezdane reputacije, producenti ih ispočetka nisu htjeli angažirati, uplašeni financijskom katastrofom Kleopatre u kojoj su supružnici bili nastupili četiri godine ranije. Na kraju su angažirani tek nakon što su Burton i Taylor pristali uložiti vlastiti novac, odnosno odustati od honorara u zamjenu za udio profita.

Zeffireli je film snimio vješto koristeći italijanske lokacije, ali nastojeći oplemeniti Shakesperearov tekst kroz vizualnu atraktivnu rekonstrukciju srednjovjekovnih i renesansnih karnevala. Iako Taylor, za razliku od ostatka glumačke postave, nije imala nikakvih iskustava u tumačenju Shakespeareovog teksta, brzo se snašla i kritičari su kasnije hvalili njen nastup. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a Burton i Taylor su kasnije tvrdili da im je to najdraži od svih filmova koje su napravili zajedno. The Taming of the Shrew je, sa druge strane, bio predmetom kritike od strane feministkinja, koji su mu zamjerali da kroz lik "divlje" žene koju kroti "pravi" muškarac publici daje poruku o nužnosti podređenosti žene muškarcima.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]