Udruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Udruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija osnovana u martu 2007. godine i upisana u službeni Registar udruga Republike Hrvatske 13. III. 2007. godine sa sjedištem u Dardi, Cvjetna ulica 26. Članovi udruge većinom su iz Baranje, ali ih ima i iz Osijeka i drugih krajeva.

Svrha osnivanja[uredi - уреди | uredi kôd]

Udruga je osnovana sa svrhom da u Baranji razvija numizmatiku i filateliju i pobuđuje interes za skupljanje antičkih, srednjovjekovnih i recentnih predmeta (kovanica, novčanica, poštanskih maraka, medalja, značaka, privjesaka, starog hladnog i vatrenog oružja…), posebno onih koji su bitni za nacionalnu historiju Hrvatske. Udruga će kod Baranjaca razvijati svijest da ne bacaju ili jeftino prodaju stranim nakupcima predmete iz svoje narodne baštine, koja je na baranjskom prostoru vrlo raznolika, vrijedna i atraktivna pa je treba spasiti od zaborava i nestanka.

Zbirka povijesnih predmeta[uredi - уреди | uredi kôd]

Udruga planira da u Dardi ustroji zbirku povijesnih predmeta u s područja Baranje, u kojoj bi na primjer bio novac Vastelinstva Esterhazy te novac i poštanske marke se oznakama Baranjsko-Bajske Srpsko-Mađarske Republike (1921. godine).

Aktivnosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Udruga organizira izložbe na kojima se prezentiraju skupljeni numizmatički i filatelistički eksponati i stari predmeti te sajmove na kojima se prodaju, kupuju i razmjenjuju takvi eksponati i predmeti.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]