Udruženje dramskih pisaca Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Udruženje dramskih pisaca Srbije naslednik je Udruženja jugoslovenskih dramskih autora (UJDA), čiji je osnivač i prvi predsednik bio Branislav Nušić.

Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS) osnovano je 14. marta 1976. godine na osnivačkoj skupštini u "Beogradskom dramskom pozorištu" pred oko 70 književnika i od tada neprekidno deluje, a njegovi članovi su ugledni srpski dramski pisci.

UDPS je društvena, strukovna organizacija dramskih pisaca sa oko 130 članova, koja učestvuje u raznovrsnim kulturnim i društvenim zbivanjima i kao reprezentativno udruženje stara se o profesionalnim interesima svojih članova.

Udruženje je iniciralo i uspešno okončalo podizanje spomenika Branislavu Nušiću na Trgu Republike u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta, čiji je upravnik Nušić jedno vreme bio. Spomenik je otkriven 22. juna 1991. godine.

UDPS posredno učestvuje u radu Nacionalnog saveta za kulturu.

Uprava[uredi | uredi kod]

Na osnivačkoj skupštini udruženja za članove prvog Upravnog odbora izabrani su: Đorđe Lebović, Miodrag Đurđević, Aleksandar Petrović, Miodrag Ilić, Slobodan Turlakov, Milan Đoković, Slobodan Stojanović, Miodrag Đukić, Vasko Ivanović, Vladimir Ličina i Arsen Diklić.

Predsednici Udruženja, od osnivanja bili su Đorđe Lebović (1976-1978, prvi predsednik), Miodrag Ilić (1978-1980), Miodrag Đurđević (1980-1982), Miladin Ševarlić, Miodrag Đukić, Velimir Lukić, Milivoje Majstorović, Dragan Tomić, Aleksandar Đaja, Miodrag Đukić (dva mandata), Miladin Ševarlić (dva mandata).

Izdavačka delatnost[uredi | uredi kod]

  • Savremena srpska drama, zbirke izdanja domaćih dramskih tekstova od kojih je više od polovine izvođeno na pozorišnim scenama. U redovnom je otkupu Narodne biblioteke, Univerzitetske biblioteke, Matice srpske, slavističkih centara i izlazi od 1998, četiri puta godišnje, u kontinuitetu.
  • Drama, časopis za pozorišnu umetnost, dramu, kulturu, nauku, izlazi tromesečno, od 2001. godine. Osim tekstova iz oblasti aktuelnih pozorišnih zbivanja, teatrologije, istorije pozorišta, objavljuje i napise koji se tiču naše aktuelne kulturne, društvene i političke situacije, kao i likovne priloge, kratke priče i cikluse pesama domaćih savremenih pesnika.
  • Posebna izdanja, izdanja izabranih drama članova Udruženja, kao i publikacije iz oblasti teatrologije, istorije pozorišta i sličnih oblasti.

Nagrade UDPS[uredi | uredi kod]

Udruženje dramskih pisaca Srbije dodeljuje nagrade:

  • Branislav Nušić, za originalni dramski tekst
  • Miodrag Đukić, za pojedince i institucije povodom afirmacije dramskog stvaralaštva i doprinosa u radu Udruženja

Godišnji pomen Branislavu Nušiću[uredi | uredi kod]

Na Bogojavljenje, svake godine, na Novom groblju u Beogradu, na dan smrti, 19. januara, obraća se predsednik UDPS-a, dobitnik nagrade Udruženja za najbolji dramski tekst na anonimnom konkursu "Branislav Nušić", kao i dobitnik nagrade za životno delo "Nušićevih dana" iz Smedereva. Vence polažu Udruženje dramskih pisaca Srbije, "Nušićevi dani" Smederevo, "Kolo srpskih sestara", čiji je osnivač bio Nušić, "Udruženje Cincara", članovi porodice i građani.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]