Murder in the Cathedral

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ubojstvo u katedrali)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Murder in the Cathedral (sh. Ubistvo u katedrali) je historijska drama u stihu koju je napisao engleski pjesnik T.S. Eliot i koja je praizvedena u Canterburyjskoj katedrali 15. juna 1935. godine.

Radnja se temelji na stvarnim događajima, odnosno odigrava od 2. do 29. decembra 1170. godine te opisuje događaje koji će kulminirati ubistvom Thomasa Becketa, nadbiskupa Canterburyja koji je, zalažući se za primat crkvene nad svjetovnom vlašću došao u sukob sa engleskim kraljem Henryjem II.

Murder in the Cathedral je napisana na poticaj Georgea Bella, anglikanskog biskupa Chichestera koji je također uredio da se predstava odigra na autentičnom mjestu događaja koje prikazuje. Dio autora vjeruje da je Eliot djelomično bio inspiriran političkim zbivanjima u tadašnjoj Evropi, odnosno da je kroz motiv pojedinca koji se odupire tiranskoj vlasti i za svoje stavove spreman umrijeti mučeničkom smrću izrazio vlastite bojazni vezane uz rast fašizma i drugih totalitarnih pokreta. Eliot je, međutim, nekoliko godina kasnije izrazio nezadovoljstvo kvalitetom svog djela.

Murder je nakon Canteburyja bila prikazivana na pozornicama u Londonu, a već 1936. je dobila svoju prvu ekranizaciju u obliku televizijske drame prikazane na programu BBC Television Service. Godine 1951. je pak snimljena istoimena filmska ekranizacija u kojoj je jedan od glasova likovima posudio sam Eliot.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]