Čaka Bej

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tzachas)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cahas (grčki: Τζαχᾶς, Tzachas), također poznat i kao Čaka Bej (turski: Çaka Bey)[dn 1] ili Emir Čaka od Smirne,[1] bio je turski seldžučki komandant i poglavica poznat po tome što je osnovao nezavisnu državu sa sjedištem u Smirni (današnji Izmir).

Cahas je svoj položaj dugovao po tome što je kao mladić zarobljen od Bizantinaca, odnosno vojskovođe Nikifora Votanijata. Privukao je njegovu pažnju, i nakon Nikiforovog dolaska na bizantsko prijestolje je doveden u palaču gdje je živio i dobio titulu protonobilissimusa. Kada je 1081. Nikifora svrgnuo Aleksije I Komnin, Cahas se vratio u Anadoliju odakle je napao i zauzeo Smirnu. Time su Turci prvi put dobili uporište na obali Egejskog mora. Cahas je to iskoristio kao priliku da sagradi vlastitu mornaricu koja se sastojala od 33 jedrenjaka i 17 brodova na vesla. Sa njom je počeo pohode protiv bizantskih otočkih posjeda. Godine 1089. je osvojio Lezbos, potom Hios 1090. Sljedeće je godine uspio osvojiti Samos i Rodos. Međutim, njegov prodor u Mramorno more su zaustavili bizantski admirali Konstantin Dalasenos i Jovan Duka, pri čemu je turska flota potpuno uništena. Bizantinci su nakon toga brzo povratili sve otoke. Godine 1092. je Cahas ubijen od strane svog zeta, rumskog sultana Kilidž Arslana I. Ubrzo nakon toga je Aleksije I Komnin povratio posjed nad Smirnom, a Turci nisu došli na obale Egeja sljedeća dva vijeka.

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. Turski oblik imena Tzachas se ne pojavljuje u nijednom histoirijskom dokumentu. Naziv «Çaka» («Çaka Bey») se počeo koristiti nakon što je Akdes Nimet Kurat iskoristio "Çaka" u svom djelu "Çaka: Orta Zamanda İzmir ve Yakınındaki Adaların Türk Hakimi", objavljenom u İstanbulu 1936. Tarih Dergisi, Cilt 20, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İbrahim Horoz Basımevi, 1983, p. 56. (tr))

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. John Julius Norwich, Byzantium: The Decline and Fall, Knopf, 1996, ISBN 978-0-679-41650-0, p. 50.
  • Norwich, John Julius. Byzantium: The Decline and Fall. (New York: Alfred A. Knopf, 1996) p. 26.