Two and A Half Men

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Two and a Half Men
Žanrsitcom
KreatorChuck Lorre
Lee Aronsohn
NastupajuCharlie Sheen
Jon Cryer
Angus T. Jones
Conchata Ferrell
Holland Taylor
Marin Hinkle
Jennifer Taylor[note 1]
Melanie Lynskey
April Bowlby[note 2]
Ashton Kutcher
Kompozitor muzičke temeChuck Lorre
Lee Aronsohn
Grant Geissman
Kompozitor(i)Dennis C. Brown
Grant Geissman
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona10
Broj epizoda218 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Chuck Lorre
Lee Aronsohn
Eric Tannenbaum
Kim Tannenbaum
Eddie Gorodetsky
Susan Beavers
Jim Patterson
Don Reo
FotografijaSteven V. Silver
Alan K. Walker (prvi pilot)
Tony Askins (drugi pilot)
Postavke kamereviše kamera
Trajanje21 min.
Producentska kompanija/eChuck Lorre Productions
The Tannenbaum Company
Warner Bros. Television
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje22. 9. 2003 (2003-09-22)traje
Eksterni linkovi
Službene stranice

Dva i po muškarca (engl. Two and A Half Men) je američka televizijska humoristička serija, koja govori o životima dva brata Čarli i Alana i Alanovog sina Džejka. Prva epizoda serije je premijerno prikazana 23. septembra 2003. na kanalu CBS. Serija je u Srbiji premijerno emitovana na TV B92. Kasnije je reprizirana na O2.TV.

Radnja serije[uredi | uredi kod]

Čarli i Alan su braća. Iako su skoro potpuno različiti, nekako istovremeno čine odličan tim. Na prvi pogled izgleda kao da imaju zajedničko samo loš odnos sa svojom majkom Evelin. Braća će ipak ispasti sličniji nego što su i sami mislili kada ih neočekivane okolnosti spoje u ni manje ni više, zajednički život.

Alan je kompulsivno uredan kiropraktičar koga žena, manipulativna Džudit, izbacuje iz kuće iako će on uredno nastaviti da vodi računa o svemu i plaća sve njene troškove. Alan nema kud nego da dođe kod svog brata Čarlija.

Likovi[uredi | uredi kod]

  • Čarli Harper (Čarli Šin) je hedonista, neženja, voli piće, žene ga obožavaju. Piše džinglove i pesme za decu, voli da zadirkuje svog brata Alana, ali ga i mnogo voli, iako to ne želi da prizna. Potpuno je različit od svog brata, bogat je i opušten. Obožava svog nećaka Džejka i daje mu savete koji uglavnom nisu za njegove godine.[1] Čarli je poginuo kada ga je udario voz. Dok je Alan je u bolnici, Čarlijev duh ga prfrilens pisca džinglova koji živi opuštenim i raskalašnim životom u svojoj luksuznoj kući na plaži. Alan se ne useljava sam već dovodi i svog sina Džejka, debeljuškastog klinca opsednutog hranom i lenjim za školu. Kako će se Čarlijev i Alanov životni stil uskladiti, kako će odrastati Džejk između brižnog i efikasnog oca i opuštenog strica i kako uz sve to najbolje izbeći Evelin… U devetoj sezoni, Čarli gine kada ga udari voz u pariskoj podzemnoj železnici. Tada se pojavljuje Volden, internet milijarder koji je zbog nesrećne ljubavi pokušao samoubistvo. Volden kupuje Čarlijevu kuću u kojoj će naravno ostati da žive Alan i Džejk. Čarli se vraća kao duh koji proganja ukućane.[2]
  • Alan Harper (Džon Krajer) je Džejkov otac i Čarlijev brat, dva puta se razveo i nespretan je sa ženama. Neprestano ga prati loša sreća. Džudit je prva žena sa kojom je spavao, ali je njihov brak bio hladan i nakon razvoda kada je izgubio kuću useljava se kod svog brata Čarlija. Iako je fin uglavnom ga privlače žene koje se loše ponašanju prema njemu.
  • Džejk Harper (Agnus T. Džouns) je Alanov i Džuditin sin. Veći deo dana provodi igrajući igrice i jedući ispred televizora. Iako voli svog oca i strica često je grub prema njima.
  • Berta (Končita Fareli) je Čarlijeva kućna pomoćnica, žena oštrog jezika i veoma radoznala. Ima sestru Dejzi, sa kojom se ne slaže dobro i često se svađa. Ima mnogo kćeri i unučadi, koje povremeno dovodi sa sobom na posao u Čarlijevu kuću.
  • Evelin Harper (Holand Tejlor) je Čarlijeva i Alanova majka i Džejkova baka. Bavi se nekretninama. Ona nije baš privržena svojim sinovima, a ni svom unuku, osećanje je obostrano. Njih trojica ne obožavaju Evelin jer je hladna, nadmena, sarkastična i u sve se meša.
  • Džudit (Marin Hinkl) je Alanova bivša žena i Džejkova majka, žena kojoj ništa nije smešno, osvetoljubiva i zaljubljena u sebe. Ona prezire Alana i koristi svaku priliku da ga ponizi. Živi luksuznim životom na račun alimentacije koju Alan plaća.
  • Rouz (Melani Linski), manipulativna i luckasta komšinica koja je nakon kratke avanture sa Čarlijem odlučila da po svaku cenu ostane u njegovom životu i stalno mu se preko balkona penje u kuću.[3]
  • Volden Šmit (Ešton Kučer) internet milijarder, posle nesrećne ljubavi sa Bridžet kupuje kuću Čarlija Harpera, Alan mu je pomogao da se pomiri sa devojkom pa mu je za uzvrat dopustio da ostane da živi u kući, dok se ne snađe. Ubrzo postaju i prijatelji.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga Sezona
Ešton Kučer Volden Šmit 9 - 10
Čarli Šin Čarli Harper 1 - 8
Džon Krajer Alan Harper 1 - 10
Angus T. Džouns Džejk Harper 1 - 10
Holand Tejlor Evelin Harper 1 - 10
Končita Ferel Berta 1 - 10
Merin Hinkl Džudit Harper-Melnik 1 - 10
Melani Linski Rouz 1 - 10
Keti Bejts duh Čarlija Harpera 9

Produkcija[uredi | uredi kod]

Ešton Kučer i Džon Krajer
Čarli Šin koji je u seriji glumio Čarlija Harpera
Angus T. Džouns

Čarli Šin je otpušten tokom snimanja poslednje epizode osme sezone zbog vređanja tvorca serije Čaka Lorija i uzimanja droge. Lori je iz serije izbacio lik Čarlija Harpera kojeg glumi Čarli Šin. Šina je u devetoj sezoni zamenio Ešton Kučer u ulozi Voldena Šmita.[4]

Angus T. Džons koji je igrao Džejka Harpera, pozvao je gledaoce da prestanu da gledaju seriju, na snimku za kalifornijsku Hrišćansku crkvu, rekao je da je shvatio da mu ne odgovara škakljivi humor, koji je glavna karakteristika jedne od najpopularnijih serija na američkoj televiziji i da ne želi više da igra u toj seriji.[5] Ubrzo se javno izvinio [6] ali se zbog toga njegov lik samo epizodno pojavljuje u seriji.[7]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Čak Lori izvršni producent serije napisao je i muzičku numeru za špicu serije a na konvenciji televizijskih kritičara u leto 2005. rekao da numeru pevaju studijski muzičari a ne glumci koji samo “otvaraju usta”.

Čak Lori izvršni producent serije

Svaka epizoda dobija naziv po rečenici koja postoji u scenariju.

Čarlijevo puno ime je Čarls Frensis Harper.

Alanovo puno ime je Alan Džerom Harper.

Džejkovo puno ime je Džejkob David Harper. Rođendan mu je 14. marta.

Alan plaća alimentaciju od 3875,32 dolara mesečno.

Alanov mobilni telefon zvoni melodijom Ludviga Van Betovena „Za Elizu“. Jedan od gegova koji se provlači kroz celu seriju je zvonjava njegovog telefona u najneverovatnijim i najnezgodnijim situacijama ili mestima.

Alan je bio sa pet žena koje su pre njega bile sa Čarlijem: Šeri, Norma, Melisa, Rouz i Kendi (kojom se i oženio a zatim se razveli)

Iako u seriji igra mlađeg brata, Džon Krajer je zapravo pet meseci stariji od Čarlija Šina.

Pivo koje braća Harper piju je nemačko pivo Radeberger Pilsner.

Ni jednog trenutka se ne pominje šta Džudit radi. Za sve ostale se zna: Alan je kiropraktičar, Čarli je pisac džinglova a kasnije kompozitor dečjih pesmica, Evelin prodaje nekretnine, Berta je spremačica, Kendi je glumica, a Rouz je u upravnom odboru tatine banke.

Lik kućne pomoćnice Berte nije bio planiran kao stalni lik, ali je glumica Končita Ferel oduševila publiku i od druge sezone postala stalni lik.

Čarli Šin postao je najplaćeniji glumac tv komedije 2008. godine sa 300.000 dolara po epizodi. Do 2011, ta suma je dostigla neverovatnih 1.800.000 dolara.

Čarli Šin ne svira klavir u ovoj seriji. Njegov dubler je Grant Gajsman koji zaista svira dok Šin glumi na klavijaturi koja ne funkcioniše. Gajsman je takođe kompozitor muzičkih džinglova koje njegov lik komponuje.

Snimanje je bilo prekinuto tokom sedme sezone 2010, kada je Čarli Šin otišao u kliniku za lečenje bolesti zavisnosti. Ovome je prethodilo nasilje u porodici između njega i njegove tadašnje žene Bruk Muler.

Prva epizoda nove devete sezone sa Eštonom Kučerom u glavnoj ulozi imala je rekordnih 28,7 miliona gledalaca u SAD.[8]

Sezone[uredi | uredi kod]

Pregled premijernog emitovanja epizoda

Sezona Epizoda Početak emitovanja Završetak emitovanja
1 24 22. septembar 2003. 24. maj 2004.
2 24 20. septembar 2004. 23. maj 2005.
3 24 19. septembar 2005. 22. maj 2006.
4 24 18. septembar 2006. 14. maj 2007.
5 19 24. septembar 2007. 19. maj 2008.
6 24 22. septembar 2008. 18. maj 2009.
7 22 21. septembar 2009. 24. maj 2010.
8 16 20. septembar 2010. 14. februar 2011.
9 24 19. septembar 2011. 14. maj 2012.
10 17 27. septembar 2012. 21. februar 2013.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]


Greška u referenci: Oznake <ref> postoje za skupinu imenovanu kao "note", ali nema pripadajuće oznake <references group="note"/>