Tvrtko Radivojević Kotromanić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tvrtko Radivojević Kotromanić (oko 1450 . - sultanov tabor kod Jajca 5. juni 1463.) je bio princ iz porodice Kotromanića, te sin Radivoja i Margarite i unuk Stjepana Ostoje. Bio je jedan od nekoliko Kotromanića pogubljenih 5. juna 1463. godine.

Porijeklo i porodica[uredi | uredi kod]

Tvrtko je rođen 1450. najvjerovatnije u Vranduku kao najstariji sin Radivoja Ostojića I Katarine. Pored Tvrtka, Radivoj i Katarina su imali još dva sina :


Život[uredi | uredi kod]

Tvrtko je od rođenja živio sa ocem, majkom i braćom u Vranduku. Godinu 1459. Tvrtko provodi u Smederevu, tu je prisustvao vjenčanju svog rođaka Stjepana i njegove zaručnice Jelene. Preživio je tursku opsadu Smedereva krajem juna 1459. godine. Kasnije negdje u julu 1459. stigao je u Bobovac. Sljedeće osobe su prisustvale putovanju Smederevo-Bobovac :

Tvrtko je vrijeme provodio u Bobovcu . Dana 10. jula 1461. godine umire Tvrtkov amidža Stjepan Tomaš , a naslijeđuje ga sin Stjepan Posljedni . Tvrtkov otac Radivoj ponovno dobiva Vranduk na upravu , u Vranduku Tvrtko će provesti do početka maja 1463 .

U aprilu 1462. Stjepan odbija platiti danak sultanu .Ovaj događaj izaziva napad na Bosnu . Početkom 1463. godine dvojica bosanska delegacija došla su pregovarati s Sultanom u Carigradu .Dogovor je bio petnaestogodišnji mir .Dogovor je postignut . Samo tri dana kasnije odluka je donesena o unštenju Bosne . Već u martu osmanska vojska se okupila u Jedernima i krenula u osvjački pohod .Početkom maja vojska je stigla na granicu Bosne . Već 21. maja 1463. biva osvojen Bobovac.U tom trenu Tvrtko se nalazio u Ključu .S kraljem , roditeljima i rođacima . Osamnlije su opsjedale Ključ .Kralj ih je zamolio da puste njega i njegove sljedbenike na miran izlaz iz grada , baš kao na opsadi Smedereva 1459 .To su osamanlije ispunile i kralj im je otvorio vrata Ključa . U poslajednim danima maja Tvrtko zajedno s ocem i Stjepanom je otputovao u Jajce pred sultana Mehmeda . Ali nisu bili pošteđeni Tvrtko je zajedno s sjedećim osobama pogubljen u jutro 5. juna 1463 :