Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini
Ladjevic-Tvorbeni-modeli-imena-blizanaca-u-Vojvodini-m.jpg
Autor(i)Milica Lađević
Dizajn koricaAleksandar Pajvančić Alex
DržavaJugoslavija (Srbija)
Jeziksrpskohrvatski jezik
Žanr(ovi)lingvistika
IzdavačFilozofski fakultet. Institut za južnoslovenske jezike. Novi Sad
Datum izdanja1987.
Stranica169
ISBN(nema)
OCLC broj44827582

Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini, studija Milice Lađević u izdanju Instituta za južnoslovenske jezike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, štampana ćirilicom u Beogradu u Jugoslovenskom udruženju "Nauka i društvo", u tiražu od 1.000 primjeraka. Format: 17 x 24 cm.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Uz "Uvod" (str. 5-19), u kome se govori o blizancima, njihovih imenima i dosadašnjim proučavanjima imena blizanaca, knjiga sadrži poglavlje "Rezultati istraživanja i diskusija" (20-59) te poglavlja"Zaključak" (60-66), "Rečnik" (67-140), "Rezime" (141-144), "Summary" (145-150), "Prilozi" (151-160), "Literatura" (161-169).

"Rečnik" "obuhvata više od dve hiljade različitih parova imena nadevanih u različitim mestima Vojvodine i dela Srbije od polovine XVIII veka do 1983. godine. Imena su data azbučnim poretkom ..."

Podaci iz Baranje[uredi | uredi kod]

U "Prilozima" se nalazi i "Azbučni spisak mesta izvora podataka o imenima blizanaca". U tom azbučnom spisku nalaze se i tri mjesta iz Baranje: Bolman (vremenski period iz koga su podaci: 1869-1890; broj podataka - vezanih: 14, nevezanih: 1), Darda (vremenski period iz koga su podaci: 1868; broj podataka - vezanih: 1, nevezanih: 1), Kneževi Vinogradi (vremenski period iz koga su podaci: 1868, 1880-1892; broj podataka - vezanih: 0, nevezanih: 6).

Podatke za mjesta na teritoriji nekadašnje Vojvodine - Rudna, Čenej, Gad, Ovsenica, Ostrovo i Veliki Sent Mikloš, koja su sva danas u Rumunskom Banatu, i za Dardu, Bolman i Kneževe Vinograde na teritoriji Baranje autorica je dobila iz privatne zbirke dr Velimira Mihajlovića (originalne matične knjige iz kojih su uzeti ti podaci nalaze se u Arhivu Vojvodine u Sremskim Karlovcima).

Mjesta iz kojih su podaci[uredi | uredi kod]

Ostala mjesta iz kojih su podaci: Alibunar, Bajša, Begeč, Beograd, Bečej, Beška, Bočar, Veliki Gaj, Veliki Sent Mikloš, Vilovo, Gad, Glogonj, Gložan, Golubinci, Đurđevo, Erdevik, Žabalj, Zrenjanin, Kać, Kikinda, Kovilj, Kula, Lalić, Lok, Martonoš, Mesić, Mol, Mošorin, Nadalj, Neuzina, Novi Bečej, Novi Sad, Ovsenica, Ostrovo, Parabuć, Parage, Rudna, Senta, Silbaš, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Srpski Itebej, Stare Šove, Takovo, Titel, Feldvar, Čenej, Čurug, Šajkaš.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]