Turks fruit (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Turks fruit)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tursko voće
Rutger Hauer i Monique van de Ven
RežijaPaul Verhoeven
ProducentRob Houwer
ScenarioJan Wolkers (roman)
Gerard Soeteman
UlogeMonique van de Ven
Rutger Hauer
MuzikaRogier van Otterloo
FotografijaJan de Bont
MontažaJan Bosdriesz
Datum(i) premijere
1973 (1973)
Trajanje108 min.
Zemlja Nizozemska
Jeziknizozemski
Budžet€ 365,000
Tursko voće na Internet Movie Database

Tursko voće (nizozemski: Turks fruit), na prostoru bivše Jugoslavije također prikazivan pod naslovima Turski užitak, Rahatoklum ili Ratluk je nizozemski erotski dramski film iz 1973. koji je režirao Paul Verhoeven a fotografirao Jan de Bont. Radnja se odvija oko strastvene ljubavne veze između umjetnika i mlade žene, koje tumače Rutger Hauer i Monique van de Ven. Priča se temelji na romanu Tursko voće koji je napisao Jan Wolkers.

Tursko voće je svojedobno postalo najkomercijalniji film nizozemske kinematografije do tad. Prema Alle Record, 3.338.000 osoba je pogledalo film u kinima, što je slomilo sve rekorde za nizozemske prilike,[1] dok visoke procjene sežu i do 3,5 milijuna,[2] što je otprilike 26% ukupne tadašnje populacije te države.[3] 1973. nominiran je za Oscar za najbolji strani film[4] te mu je 1999 uručeno Zlatno tele za najbolji nizozemski film stoljeća. Često se ubraja u zvanični kanon najboljih nizozemskih filmova svih vremena.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

Erik živi u kući koja je pretvorena u smetlište, svake noći spava sa drugom devojkom i stalno upada u nevolje. Kada upozna mladu Olgu, njegove negativne osobine lagano nestaju i njih dvoje se ubrzo venčavaju. Uprkos njenim čestim promenama raspoloženja i njegovom detinjastom ponašanju, oni uspevaju da ostanu zajedno nekoliko godina. Olga najednom počinje da se menja, postaje neuračunljiva i mentalno slaba. Nakon što ga prevari sa prijateljem, ona ostavlja Erika i odlazi u Ameriku. Sreću se ponovo, nakon nekoliko godina – on je još uvek zaljubljen u nju, a ona polako gubi bitku sa tumorom na mozgu.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]