Tura Satana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tura Satana
glumica, plesačica

Satana u Faster, Pussycat! Kill! Kill!, 1965
Biografske informacije
Rođenje Tura Luna Pascual Yamaguchi
10. jul 1938. (1938-07-10)
Hokkaidō, Japan
Smrt 4. februar 2011. (dob: 72)
Reno, Nevada, SAD
Supružnik John Satana (1951—Greška izraza: Neočekivani < operator)
Endel Jurman (1981—Greška izraza: Neočekivani < operator)
Djeca 2
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica, plesačica
Opus
Djelatni period 1963–2011 (glumica)
Znamenite uloge

Tura Satana (10. jul 1938[1] – 4. februar 2011) bila je američka plesačica i glumica rodom iz Japana, najpoznatija po ulozi Varle u kultnom filmu Faste, Pussycat! Kill! Kill!.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rodila se u Japanu kao Tura Luna Pascual Yamaguchi kao dijete japansko-filipinskog glumca i američke cirkuske zabavljačice. Sa roditeljima se vratila u SAD gdje je nakon ulaska SAD u Drugi svjetski rat internirana u koncentracioni logor Manzanar. Po završetku rata se sa porodicom preselila u Chicago. Prema vlastitim riječima, u ranom djetinjstvu je bila sklona nasilju i sitnom kriminalu, te sa djevojkama iz susjedstva formirala uličnu bandu; na to ju je, također prema vlastitim tvrdnjama, potaklo silovanje kome je bila podvrgnuta u dobi od 10 godina, a čije je počinitelje mnogo godina kasnije kaznila "u vlastitom aranžmanu".

Kada je imala 13 godina, roditelji su joj ugovorili brak sa 17-godišnjim Johnom Satanom u gradu Hernando u državi Mississipii. Brak je potrajao devet mjeseci; nedugo nakon toga je pobjegla iz kuće, te koristeći falsificirane dokumente kako bi sakrila maloljetnost, započela karijeru striptizete na losanđeleskom Sunset Stripu. Služila je kao model za fotografske aktove poznatom hollywoodskom glumcom Harryju Llyodu. Sa vremenom je njena reputacija kao egzotične plesačice narasla da je jednim od njenih poklonika postao i Elvis Presley, te joj je navodno ponudio brak.

Glumačku karijeru je započela 1963. ulogom pariške prostitutke u filmu Irma la Douce. Njena uloga u Faster, Pussycat! Kill! Kill! joj je velikim dijelom odredila ostatak karijere, te je uglavnom nastupala u eksploatacijskim niskobudžetnim ostvarenjima. 1973. ju je teško ranio jedan od ljubavnika, a nakon čega je prekinula glumačku karijeru te nakon školovanja počela raditi kao bolničarka, a potom dispečerka u losanđeleskoj policiji. Glumi se vratila početkom 2000-ih.

Izabrana filmografija[uredi - уреди | uredi izvor]


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Neki izvori kao godinu rođenja navode 1935. npr. Dave Itzkoff, "Tura Satana, Cult Actress, Is Dead", New York Times, February 5, 2011; pristup 8. I 2014.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]