Tuojiangosaurus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tuojiangosaurus
Tuojiangosaurus.jpg
Restauracija
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Stegosauria
Natporodica: Stegosauroidea
Porodica: Stegosauridae
Rod: Tuojiangosaurus
Dong et al., 1977.
Vrsta: T. multispinus
Dong et al., 1977.

Tuojiangosaurus ("gušter rijeke Tuo") bio je rod dinosaura stegosaurida iz perioda kasne jure, a koji je pronađen u gornjoj formaciji Shaximiao u provinciji Sichuan u Kini. Fizički sličan sjevernoameričkom rodu Stegosaurus, Tuojiangosaurus je najbolje istražen od svih kineskih stegosaurida. Bio je dug oko 7 m i visok oko 2 m, sa pretpostavljenom težinom od oko 4 tone.

Otkriće i vrste[uredi - уреди | uredi izvor]

Skelet
Rep skeleta

Tipična i jedina poznata vrsta, T. multispinus, dobila je naziv 1977. godine (tačno stotinu godina nakon roda Stegosaurus) na osnovu dva primjerka, od kojih je kod jednog očuvano više od pola kostiju. Naziv roda potječe od rijeke Tuo Jiang, pritoke rijeke Jangcekjang u Sichuanu.

Paleobiologija[uredi - уреди | uredi izvor]

Tuojiangosaurus je dostizao dužinu od sedam metara, što znači da je bio stegosaur srednje veličine.

Lubanja mu je bila izrazito ravna i izdužena, a u prednjem dijelu čeljusti nije imao zube. Također je karakterističan veliki broj zuba u ostatku čeljusti. Oni su bili maleni i otprilike trougaoni, pilagođeni ishrani biljem.

Kao i Kentrosaurus, Tuojiangosaurus je imao dva reda šiljastih ploča duž kičme, a one su bile više iznad predjela kuka, visine do 75 cm. Imao je 17 pari tih ploča, koje su bile okrugle na prednjoj polovini tijela, a trougaone na zadnjoj polovini i repu. Na repu je također imao i bodlje, koje su stršile prema van. Imao je i usku glavu, krupno tijelo i niske zube kao i većina stegosaurida.

Noge su mu bile snažne, a zadnje su bile znatno duže od prednjih. Budući da se na pršljene njegove kičme, iz anatomskih razloga, nisu mogli vezati mišići, vjerojatno se nije mogao uspraviti na zadnje noge kao što je to mogao Stegosaurus. To znači da se najvjerojatnije hranio niskom vegetacijom.[1]

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi izvor]

Skelet vrste Tuojiangosaurus multispinus može se naći u Općinskom muzeju Chongqinga. Uz to, u Natural History Museumu u Londonu se može naći odljev skeleta. Tuojiangosaurus je prikazan u specijalu Bizarre Dinosaurs National Geographic Channela.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Palmer, D., ur. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. str. 156. ISBN 1-84028-152-9. 

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]