Tsukuyomi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tsukuyomi ili Tsukiyomi (月読の命ili月夜見の尊, Tsukuyomi-ne-mikoto), također poznat kao Tsukuyomi-no-kami, je bog Mjeseca u šintoizmu i japanskoj mitologiji. Ime Tsukuyomi je kombinacija riječi "Mjesec" i "čitanje".

Tsukuyomijeve moći i ubojstvo Uke Mochi[uredi | uredi kod]

Hram Mjeseca u Japanu

Tsukuyomi je jedno od "cijenjene djece", a nastao je iz desnog oka Izanagija, boga koji je stvorio Zemlju. Kako bi se očistio od podzemnog svijeta, razodjenuo se i ušao u rijeku. Međutim, postoji priča da je Tsukyomi rođen iz ogledala napravljenog od bijelog bakra. Tsukuyomi se popeo na nebo i tamo živio zajedno sa svojom sestrom Amaterasu, božicom Sunca i plavog neba, a njemu je otac dao Mjesec i zvijezde. Tako Tsukuyomi postane vladar noći. Amaterasu se naljutila na svog brata kad je ubio Uke Mochi, božicu hrane i riže. Amaterasu je naime bila gladna i poslala Tsukuyomija k božici hrane Uke Mochi. Uke Mochi je u svojoj palači stvorila rižu, ribu i pšenicu iz svojih ustiju, što je Tsukuyomiju bilo odvratno. Tsukuyomi je sasvim zgađen te ubija Uke Mochi. Amaterasu se ljuti jer ne može podnijeti ubojstvo svoje prijateljice pa se seli u drugi dio neba i zavjetuje da više nikada neće vidjeti svog brata te ga učini manje sjajnim. Zato su dan i noć uvijek razdvojeni. U novijoj verziji mita, ubojstvo je počinio Susano.

Tsukuyomi u modernoj kulturi[uredi | uredi kod]

Postoji pjesma Tsukuyomi (月夜魅 znači "fascinacija mjesečinom"), a odnosi se na ludilo. Također, to je ime moćne tehnike u animiranoj seriji Naruto, gdje ju najviše koristi Itachi Uchila.