Kriminalističko-dokumentarni žanr

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice True crime)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kriminalističko-dokumentarni žanr, za koga se ponekad koristi i engleski izraz true crime (doslovno: "stvarni zločin"), predstavlja podžanr kriminalističkog žanra, odnosno svojevrsni hibrid tog žanra sa novinarskim žanrom crne kronike. On uključuje različita djela čiji autori nastoje na što autentičniji način prikazati stvarne događaje i ličnosti vezane uz kriminal. Obično se pod time podrazumijevaju djela fikcije - romani, igrani filmovi, stripovi i sl. - ali također mogu uključivati i djela koja ne spadaju u fikciju, kao što su dokumentarni filmovi i TV-serije.

Kao klasični primjer žanra se često navodi In Cold Blood, knjiga Trumana Capotea iz 1966. godine koja je detaljno opisala brutalno ubistvo porodice Clutter u Kansasu 1959. godine.

Jedan od primjera kriminalističko-dokumentarnog žanra na prostoru bivše Jugoslavije je Istraga, TV-magazin koji se krajem 2000-ih emitirao na programu hrvatskog TV-kanala Nova TV, te Policijska patrola, reality show koji se emitirao na programu RTL Televizije.

Od 2009. je s radom počeo Investigation Discovery, američki TV-kanal čiji se program u potpunosti sastoji od kriminalističko-dokumentarnih emisija i serija.

Povezano[uredi | uredi kod]