Trotinet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Moderan trotinet u upotrebi

Trotinet ili romobil je vrsta ličnog prevoznog sredstva koje naročito upotrebljavaju djeca, kao igračku. To je nisko postavljena ravna površina montirana na dva ili više točkova, sa upravljačem na jednom kraju „daske“, a pokreće se prvenstveno vlastitom snagom korisnika, odgurivanjem nogom o tlo.

Uobičajen moderan trotinet izrađen je od metala, često od aluminijuma. Površina za stajanje je uska, a trotinet je preklopiv kod spoja upravljača sa površinom za stajanje. Postavljaju se uglavnom samo dva točka, po jedan na svakom kraju „daske“. Točkovi su izrađeni od pune gume ili sličnih modernih industrijskih materijala. Bez obzira na moderan izgled trotineta, postoje razni oblici. Neki trotineti imaju veće točkove i upravljač takav da su prilično slični biciklu. Drugi imaju tri ili četiri točka, postavljena uglavnom zbog veće stabilnosti korisnika.

Trotinet je bio naročito popularan u prvoj polovini 20. vijeka. Nekoliko decenija poslije zainteresovanost je bila smanjena, da bi u devedesetim godinama 20. vijeka ponovo postao popularan.

Razlika između trotineta i sličnih sredstava za prevoz

[uredi | uredi kod]
Trotinet sličan biciklu
  • Glavna razlika između bicikla i trotineta je pogon, koji se kod trotineta vrši odgurivanjem nogom o tlo.
  • Glavna razlika između trotineta i skejtborda je upravljač, kojim se na trotinetu može vršiti i oštrije skretanje, a koji olakšava i održavanje ravnoteže. Na skejtbordu ne postoji sličan upravljač.

Romobil

[uredi | uredi kod]

Iako je izraz romobil sinonim za trotinet[1], u Srbiji on često podrazumijeva posebnu vrstu trotineta koji ima ugrađenu i neku vrstu dodatnog pogona, kao električni ili mali benzinski motor.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Leksikon stranih reči i izraza, Milan Vujaklija