Tristana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tristana

originalni francuski poster
Režija Luis Buñuel
Producent Robert Dorfmann
Luis Buñuel
Scenario Julio Alejandro
Luis Buñuel
Predložak Tristana; autor:
Benito Pérez Galdós
Uloge Catherine Deneuve
Fernando Rey
Franco Nero
Lola Gaos
Fotografija José F. Aguayo
Montaža Pedro del Rey
Studio Epoca
Distribucija Mercurio Films S.A.
Datum(i) premijere
29. mart 1970 (1970-03-29)
Trajanje 105 minutes
Zemlja  Španija
 Francuska
 Italija
Jezik španski
Bruto prihod 3,3 mil. $[1]

Tristana je špansko-francusko-italijanski igrani film snimljen 1970. godine u režiji Luisa Buñuela. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Benita Péreza Galdósa. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Catherine Deneuve, je mlada i lijepa djevojka koja je odrasla kao siroče na imanju idealističkog aristokrata Don Lopea (koga tumači Fernando Rey). Radnja prikazuje kako pokušaj samostalnog života i ljubavna veza sa mladim umjetnikom (čiji lik tumači Franco Nero) završe kada uslijed bolesti ostaje bez noge, te se obogaljena prisiljena vratiti na imanje i udati za Don Lopea.

Tristana je predstavljala Buñuelov drugi pokušaj da se vrati u domovinu nakon dugogodišnjeg egzila na koji je, kao republikanac i komunist bio prisiljen poslije pobjede frankista u građanskom ratu. Slično kao i u prvom pokušaju sa filmom Viridiana nepuno desetljeće ranije, kao predložak je iskorišten Galdosov roman; Buñuel ga je namjeravao snimiti ekranizirati još od 1952. godine, ali se kao posebna prigoda nametnula 50. obljetnica Galdosove smrti. Buñuel je ispočetka bio izložen strahovitim cenzorskim pritiscima, ali ga je na kraju od njih oslobodio Manuel Fraga Iribarne, ministar informacija i predvodnik reformističke struje u Francovoj vladi.

Iako se Tristana navodi kao jedan od konvencionalnijih ostvarenja Buñuelove filmografije, u kome je manje izražena njegova naklonost crnom humoru i nadrealizmu, Tristana je dobila brojne pohvale, te, između ostalog, bila nominirana za Oscar za najbolji strani film.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]