Treća Venezuelanska Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Treća Venezuelanska Republika
Tercera República de Venezuela
Nepriznata država
  
1817. – 1819.   
Zastava Grb
Zastava (1817–1819) Grb
GesloNuestra virtud
(sh. Naša krepost)
Lokacija Venezuele
Lokacija Venezuele
Treća Republika (zeleno)
Glavni grad Angostura (de facto)
Caracas (de iure)
Jezik/ci španjolski jezik
Vlada Republika
Predsjednik
 - 1817. – 1819. Simón Bolívar
Historija
 - Proglašenje 1817.
 - Kongres u Angosturi 1819.
Danas dio  Venezuela
 Gvajana

Treća Venezuelanska Republika (španjolski: Tercera República de Venezuela) bila je nepriznata republika na teritoriju Venezuele, koju je 1817. godine u Angosturi proglasio revolucionar Simón Bolívar. Treća Republika, odnosno službeno Republika Venezuela (španjolski: República de Venezuela), nikada nije bila priznata, a bila je posljedica konsolidacije patriotskih snaga na jugu zemlje tokom pat-pozicije koja je nastala u jeku rata za nezavisnost.

Bolívar je bio, kao i u slučaju Druge Republike, osnivač i vođa Treće Republika, a zaslužan je i za dizajn njezine zastave, koji je inicijalno uključivao sedam zvjezdica, koje su simbolizirale sedam provincija inicijalno pristalih uz nezavisnost; nakon oslobođenja provincije Guayane, zastavi je dodana i osma zvjezdica.

Kraj Treće Republike uslijedio je na samom početku Kongresa u Angosturi, na kojemu su delegati pristali na formiranje Velike Kolumbije, koje bi Venezuela postala sastavni dio. Taj proces formaliziran je 1821. godine, a Venezuela će sve do 1830. godine ostati dio te zemlje, nakon čega će ostvariti svoju nezavisnost.