Treća Srbija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Treća Srbija
Treća Srbija
Slogan Srbija ima budućnost. Vredi.
Država  Srbija

Treća Srbija je udruženje građana osnovano u Srbiji i kao takvo delovala je od 2012. do 2015. godine.

Nastalo je 2012. godine izdvajanjem iz Pokreta za život - Dveri, a osnivačka/izborna skupština održana je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Za prvog predsednika stranke izabran je Aleksandar Protić, koji je bio član i producent muzičke grupe Beogradski sindikat, a za njegovog zamenika imenovan je Miroslav Parović, tada bivši šef odborničke grupe Dveri u Novom Sadu, koji je 22. marta 2014. na Generalnoj skupštini ove organizacije sa 29 godina izabran za drugog predsednika Treće Srbije kao najmlađi lider jedne političke partije u Srbiji. Andrej Fajgelj, direktor novosadskog Kulturnog centra i u prvom mandatu jedan od potpredsednika, tada postaje Zamenik predsednika ove političke organizacije.

Treća Srbija samostalno je izašla na lokalne izbore u Zemunu 2. juna 2013. godine gde je na svom prvom odmeravanju političke snage osvojila oko 2% glasova. Izbori 2014. su prvi parlamentarni izbori na kojima je ova stranka učestvovala samostalno. Tom prilikom učestvovala je i na izborima za Grad Beograd. Naziv izborne liste bio je Treća Srbija — za sve vredne ljude.

Pripajanjem Treće Srbije 2015. godine političkoj partiji Bogata Srbija registrovanoj 2011. godine, nastaje Treća Srbija - Bogata Srbija, koja usled potrebe za prilagođavanjem savremenim trendovima u evropskoj politici odlukom organa partije 17. decembra 2016. menja način unutrašnjeg organizovanja, i prerasta u Narodni slobodarski pokret. Termin "Treća Srbija" zadržan je kao naziv političke platforme Narodnog slobodarskog pokreta.

Vidi još[uredi | uredi kod]